Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oude bakkerij wordt modern woonproject in Kalmthout

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oude bakkerij wordt modern woonproject in Kalmthout

© ©fotec.be

Op de site aan de Kapellensteenweg in het centrum van Kalmthout waar vroeger bakkerij Van Hooydonck stond, zal binnenkort een modern nieuwbouwproject verschijnen. Het project krijgt toepasselijk de naam The Bakery als kleine hint naar het bruisende verleden van deze buurt Bezemheide. Het geheel omvat 31 nieuwe appartementen en wordt zodanig ingepland dat rustig en groen wonen er perfect samen gaan.

In 1966 startte Leo Van Hooydonck met zijn bakkerij aan de Kapellensteenweg 400. In de wijde omgeving was hij jarenlang bekend voor zijn vers brood en heerlijk gebak. Nadien breidde hij zijn aanbod uit met charcuterie en hij was de eerste in de regio om ook een broodautomaat te plaatsen. Leo hield de bakkerswinkel 34 jaar open. Hij nam eveneens het aanpalende café De Congo over dat nog ruim 20 jaar open bleef.
 
In 2000 nam de zoon van Leo Van Hooydonck de bakkerij over, totdat veertien jaar later de oven werd stilgelegd en de zaak definitief sloot. Voor de site van de bakkerswinkel, het ernaast gelegen café en de aanpalende woningen tot aan de Steeg begon toen de zoektocht naar een geschikte hedendaagse invulling. 

Groene omgeving

Reno-Art tekende de plannen voor het nieuwbouwproject The Bakery. Het project zal de komende maanden op deze locatie concreet zichtbaar worden. De centrale ligging, de talrijke voorzieningen in de buurt en het groene kader vormen de voornaamste troeven van dit woonproject.
 
 
Op het meer dan 100 m diepe terrein komen de 31 nieuwe moderne appartementen iets achterin te liggen. Aan de straatkant worden ze mooi afgeschermd met bomen. Op die manier wordt het groene kader vanuit Heide doorgetrokken over de volledige perceelbreedte tot het centrum van de gemeente. 

Centrale tuin

Het geheel wordt opgevat als een afgesloten domein. Er gaat veel aandacht naar natuur en rust met de aanleg van een grote centrale tuin in parkomgeving. “The Bakery maakt rustig wonen in het centrum van Kalmthout helemaal waar”, benadrukt Johan De bruyn van Reno-Art.
 
Wonen in The Bakery kan op een gemiddelde oppervlakte van 110 m², met telkens twee of drie slaapkamers per appartement. Er wordt gekozen voor een lichte, frisse gevelsteen om de bijhorende natuur volledig te omarmen en niet te veel op te vallen. 
 
Op het terrein en in het ontwerp wordt veel aandacht geschonken aan oriëntatie en ligging. Dat is vooral zo voor de ruime terrassen, om zo veel mogelijk appartementen te linken aan de bosrijke omgeving.
 
The Bakery moet een rustige woonsfeer uitstralen. Door rekening te houden met het bospoortkarakter heeft de architect een zuiver en overzichtelijk project gecreëerd met 31 appartementen in twee gebouwen. Hoe dieper op het terrein, hoe meer het gebouw afneemt zodat de overgang naar het groen geleidelijk wordt aangezet. De bewoners zullen ook beschikken over een ondergrondse parking. 
 
“Het project biedt de mogelijkheid om een hoek met verouderde huizen uit het straatbeeld weg te nemen. Hierdoor kwam een heel ruim en waardevol terrein vrij op een toplocatie tussen Heide en Kalmthout met een sterk groen karakter, gelegen op de overgang van dorp naar bos. Met dit project willen we de buurt nieuw leven inblazen”, besluit Johan De bruyn.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van François Piron, CEO van Thomas & Piron. Welke nieuwe technologie zal volgens[…]

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Meer artikels