Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oude asbestfabriek in Gent wordt bedrijvenpark Hexaport

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oude asbestfabriek in Gent wordt bedrijvenpark Hexaport

In de North Sea Port in Gent verrijst binnenkort een nieuw bedrijvenpark van 27.000 m². Het gaat om een reconversie van de Ballmatsite aan  de Langerbruggestraat, waar in de jaren ’70 van de vorige eeuw asbestcement werd geproduceerd.

Vastgoedontwikkelaar Hexagon voorziet na afbraakwerken nieuwe bedrijfsgebouwen maar zal ook een gedeelte van de bestaande gebouwen renoveren. Project Hexaport, de nieuwe naam voor de site, moet een nieuwe impuls geven aan het bedrijfsleven aan het kanaal Gent-Terneuzen.

Het nieuwe bedrijvenpark ligt aan de Langerbruggestraat, aan de oostoever van het kanaal. Het maakt deel uit van project Hexaport: een site van 4,4 ha met onder meer 17.000 m² bedrijfsgebouwen die vastgoedontwikkelaar Hexagon gaat renoveren.

“Dit reconversieproject situeert zich op  een historische site op een goede locatie, vooraan in de haven. De residentiële ontwikkelingen in Gent breiden steeds meer uit naar het noorden, dus is het dringend tijd dat de leegstaande bedrijfsgebouwen daar een opknapbeurt krijgen én dat er ook nieuwe bedrijfsgebouwen bijkomen”, zegt Jelle Vandendriessche, CEO van Hexagon.

Concreet ontwikkelt de vastgoedspeler hier in totaal 27.000 m² industriële gebouwen, bedoeld voor opslag, logistiek en productie. Het nieuwe gedeelte, ongeveer 10.000 m², ligt vlak naast de kantoren van de Scheepvaartpolitie en de parking van Honda. De stad Gent ziet in de plannen vooral een groei aan werkgelegenheid en een tweede adem voor de bedrijvigheid aan de haven.

“Gent blijft ieder jaar nieuwe inwoners aantrekken. Die moeten niet alleen ergens kunnen wonen, maar ook kunnen werken. De herontwikkeling van de Hexaportsite past perfect in dat plaatje: de bedrijven die zich in de gebouwen vestigen, zorgen voor werkgelegenheid op een steenworp van de stad. Bovendien hebben zulke  projecten vaak een aanzuigeffect voor nog meer bedrijvigheid. Het is dus een goede zaak dat de Balmattsite in zijn oude glorie hersteld wordt", vindt Sofie Bracke, de Gentse schepen van Economie, Handel en Haven.

De renovatiewerken zijn zopas begonnen. De werken voor het nieuwbouwgedeelte starten deze zomer. Als alles volgens plan verloopt zullen alle werkzaamheden midden 2021 afgerond zijn. De verkoop van de bedrijfsunits is eind 2019 al in gang gezet.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq heeft de nieuwe woon- en werkwijk WATT tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg officieel geopend. Ruim vier jaar geleden bevonden zich hier nog de overblijfselen van de vervuilde[…]

Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Mol zoekt ontwerpbureau voor renovatie oud gemeentehuis

Mol zoekt ontwerpbureau voor renovatie oud gemeentehuis

Wonen aan het water in Kortrijk

Wonen aan het water in Kortrijk

Meer artikels