Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oud warenhuis wordt hippe Nordstromwinkel

Oud warenhuis wordt hippe Nordstromwinkel

Een verouderd warenhuis in Ottawa (Canada) werd getransformeerd in een mondain Nordstrom-winkelpand. Het designplan schreef voor dat aan de buitenkant strakke, gladde witte gevels moesten komen die hun kleur perfect zouden behouden, zonder vlekken, verbleken of verkleuren, en die geen problemen zouden hebben met de barre Canadese weersomstandigheden. Als materiaal voor de gevelrestauratie werd gekozen voor Neolith.

Toen in 2012 bekend werd dat de voormalige Sears-vestiging in het Rideau Centre van Ottawa een nieuw leven zou gaan krijgen als Nordstromwinkel, werd veel moeite gedaan om architecten, aannemers en consultants te zoeken die het merk en de visie van de chique modeketen begrepen. De opdracht voor dit project op één van de drukst bezochte locaties in het hartje van de Canadese hoofdstad ging naar Callison, een architectenbureau uit Seattle. Ongeveer 1.300 m² aan uitgewoonde winkelruimte moest worden aangepakt.

Het uitgangspunt van Callison en architectuurconsultant Travis Conrad was dat men in ieder geval niet bereid was om designkenmerken op te offeren die essentieel waren voor de algehele esthetiek. De mogelijkheden in bekledingsmateriaal werden bekeken, waarna de keuze viel op Neolith by TheSize. Dat materiaal is zeer robuust en bestand tegen krassen, verbleken, vlekken en extreme temperaturen.

'Als architecten denken we in de eerste plaats aan het design en de esthetiek van het project. Maar designvisies komen nogal eens in conflict met functionele oplossingen, zeker bij winkelprojecten zoals deze Nordstromwinkel, waar veel publiek over de vloer komt. Neolith biedt panelen in een kleurenpalet waarmee horizontale beweging gecreëerd kan worden, weinig voegen, een variërende hoogte en breedte van de panelen om het 'willekeurige' van de gevel te benadrukken en warme kleuren met een lange levensduur. In functioneel opzicht heeft Neolith precies de bestendigheidskenmerken die essentieel zijn voor het gebouw', vertelt Michael Lee, partner bij Callison.

Dat rekening gehouden moest worden met de wisselende weersomstandigheden, was één van de belangrijkste randvoorwaarden van het project. Het was belangrijk dat het gevelmateriaal de thermische uitzettingscoëfficiënt en de extreme temperatuurfluctuaties van Ottawa kon verdragen. Door het unieke productieproces van Neolith is het materiaal bestand tegen ijs, hoge temperaturen en uv-stralen. Het lichtgewicht materiaal kon veilig en gemakkelijk op het gebouw gemonteerd worden met een speciaal mechanisch installatiesysteem.

Doordat de winkelgevel los van de hoofdconstructie werd opgetrokken, heeft deze aan de buitenkant verschillende scherpe hoeken en randen. Met Neolith zijn vellingkanten en verstek mogelijk. Voor de bekleding van de buitenhoeken konden L-vormige delen worden gebruikt. Het voordeel is een verbetering van de esthetiek, zonder lelijke verticale lijnen en kitstrepen en zonder verkleurende voegen. Bij dit project werden hoekoplossingen van 90° en 136° gebruikt, waardoor het gebouw een glad, naadloos uiterlijk gekregen heeft dat eruit ziet alsof de realisatie ervan geen enkel probleem was.

Naast een gladde, strakke look waren de architecten ook op zoek naar specifieke kleuren. Om een goed contrast te krijgen met de omringende gebouwen van beton en steen moest de gevel voor het grootste deel helder wit worden, deels met een matte en deels met een glanzende finish, met beige en grijs als accentkleuren. Het team koos voor Neolith Arctic White met finish Satin als basis en accentueerde het design met een strooipatroon van panelen in Barro, Perla en Arena met afwerklaag Satin en Polished. Neoliths assortiment van meer dan 50 kleuren en vijf afwerklagen gaf het team een grote artistieke vrijheid om het design precies goed te krijgen.

'We waren blij dat we een product en een systeem konden leveren dat helemaal paste bij de high-end kwaliteit van het Rideau Centre, Nordstrom en Callison, en dat het architectenteam de ruimte gaf om zich te concentreren op het maken van een echt mooie ruimte', besluit Travis Conrad.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen