Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oud kantoorgebouw in Aalst wordt modern woonproject

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oud kantoorgebouw in Aalst wordt modern woonproject

(c) Shm Denderstreek

Na jaren leegstand is de transformatie van de oude kantoorgebouwen van de Christelijke Mutualiteit in de Sint-Jorisstraat aan de Hopmarkt in Aalst klaar. De sociale huisvestingsmaatschappij Denderstreek verbouwde het kantoorpand tot een nieuw woonproject dat nu wordt opgeleverd.
 
 

 

Het kantoorgebouw aan de Hopmarkt stond meer dan een decennium te verkommeren. In 2007 sloot ook taverne ’t Groen Krui zijn deuren nadat de christelijke arbeidersbeweging de rest van het gebouw al langer had verlaten. In 2015 werd gestart met een herbestemmingsproject. Er werd gekozen voor een sociaal woonproject in het hart van de stad.
 
Het voormalige kantoorpand bestond uit zes verdiepingen en uit twee niveaus in de achterliggende gebouwen. Het gebouw werd door aannemer Everaert-Cooreman in opdracht van shm Dendersteek volledig gestript en gerenoveerd tot 36 sociale appartementen. Het project werd ontworpen en begeleid door Carlo Mas van architectenbureau Mas.
 
Vooraan bevinden zich 19 prachtige koopappartementen die uitkijken over de Hopmarkt. Achteraan met zicht op de groene binnentuinen liggen 17 huurappartementen. Aan beide zijden van de brede doorgang naar de binnenplaats zijn er twee commerciële ruimtes. Hier namen reeds een kinderwinkel en een koffiebar hun intrek. Het project omvat tevens een aantal boven- en ondergrondse parkeerplaatsen, open ruimte en een grote fietsenstalling.
 
Deze mooie realisatie van shm Denderstreek maakt duidelijk dat de restauratie en de herbestemming van het oorspronkelijke gebouw een meerwaarde zijn voor de binnenstad van Aalst. De historiek van het pand sluit aan bij de nieuwe bestemming, namelijk wonen in Aalst voor iedereen toegankelijk maken.
 
Eind vorig jaar stond de teller van kandidaat-huurders in Aalst op 3.607. De gemiddelde wachttijd van zes jaar toont aan hoe groot de woonnood is in de stad van Priester Daens. Met meer dan 1.600 alleenstaanden en bijna 600 koppels ingeschreven voor een woning, zijn de appartementen aan de Hopmarkt dus meer dan welkom.
 
Maar uiteraard volstaan ze niet om de teller noemenswaardig te laten dalen. Bovendien komen er op de wachtlijst voor Aalst ieder jaar gemiddeld 350 nieuwe kandidaat-huurders bij. Er wacht shm Denderstreek dus nog heel wat werk in de toekomst.
 
Vanaf 1 mei worden de eerste bewoners verwacht in de herbestemde mutualiteitsgebouwen aan de Hopmarkt. In samenspraak met de nieuwe bewoners wordt nog gezocht naar een nieuwe naam voor de residentie.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse regering wil archeologie betaalbaar houden

Vlaamse regering wil archeologie betaalbaar houden

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele wil de kostprijs voor archeologisch onderzoek bij bouwwerken en verkavelingen verminderen. Er zijn momenteel reeds verschillende zaken in de Vlaamse regelgeving ingeschreven om de[…]

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Bouw toegangscomplex De Ster in Sint-Niklaas start in 2023

Bouw toegangscomplex De Ster in Sint-Niklaas start in 2023

Nieuwbouwproject met 28 appartementen in Moerbeke

Nieuwbouwproject met 28 appartementen in Moerbeke

Meer artikels