Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Öresund City, een nieuwe stad in de Sont

Öresund City, een nieuwe stad in de Sont

De Zweedse afdeling van het studiebureau Sweco heeft de eerste prijs gewonnen in de Imaging Open Skåne 2030-ideeënwedstrijd met hun futuristisch plan om de Zweedse stad Malmö te verbinden met de Deense hoofstad Kopenhagen door de bouw van een archipel van eilanden in de Sont, het zeegat dat het Kattegat – en dus de Noordzee -  met de Oostzee verbindt.

Beide steden worden vandaag met elkaar verbonden door een brug (die een hoofdrol speelde in de tv-serie The Bridge). De idee van de ontwerpers is om op een archipel van eilanden tussen Malmö en Kopenhagen een nieuwe stad te bouwen voor vijf miljoen inwoners: Öresund City.

Potentieel

Uitgangspunt is dat de regio nog niet zijn volledige potentieel heeft kunnen ontplooien, deels door het feit dat er maar één verbinding is tussen de twee steden. Door beide steden met elkaar te verbinden door het creëren van een aantal eilanden in de Sont kan het nieuwe Öresund City en de wijde regio uitgroeien tot een leidende nieuwe Europese metropool.

De ontwerpers van Sweco haalden hun inspiratie voor dit voorstel uit het feit dat er in gans Europa een niet te onderschatten trend van verstedelijking aan de gang is. Gecombineerd met een grote mate van migratie in Europa zal dit ervoor zorgen dat de Europese steden steeds verder zullen uitdeinen.

Ecologische toets

Het hele project zou volgens de bedenkers de ecologische toets moeten kunnen doorstaan. De eilanden worden gerealiseerd met grond die vrij komt bij het graven van kanalen voor de scheepvaart in de Sont. Wetlands rond de nieuwe eilanden moeten het stormwater en afloopwater van de nieuwe gebouwen opvangen. Bovendien zullen deze wetlands gebruikt worden als waterzuiveringssysteem voor de regio. Deze gebieden zullen zorgen voor een kilometers lange kustlijn, waar het aangenaam ontspannen is, en waar ook een rijk wildleven mogelijk is.

Minder algen

De Sont zal nog even veel water kunnen herbergen als voorheen, want de kanalen worden veel dieper uitgegraven. Dat zal ook de zeebodem zuurstof geven, en zo de bloei van algen tegen gaan.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten voor de Wienerberger Brick Award ingediend. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden in de stad Wenen bekroond voor hun ontwerpen waarbij[…]

24/06/2022 | baksteenBrick Awards
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Meer artikels