Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

De orderboeken van de bouwondernemingen geraken stilaan opnieuw iets beter gevuld. Bij 65% van de bouwbedrijven zijn de orderboeken momenteel normaal tot heel goed gevuld. Begin februari was dat het geval bij 53% van de bouwfirma’s.
Wel hebben nog steeds evenveel aannemers problemen om kortlopende facturen te betalen. Ook de prijsverhogingen van vooral hout, staal en bepaalde isolatiematerialen zouden de bouwsector een loer kunnen draaien, waarschuwt de Confederatie Bouw die zich baseert op een recent afgenomen conjunctuurenquête.
 
Begin februari bleek uit het conjunctuuronderzoek van de Confederatie Bouw dat nagenoeg de helft van de bouwbedrijven (47% meer bepaald) te kampen had met orderboeken gaande van bijna leeg tot minder normaal. Uit een onderzoek dat vorige week werd afgenomen blijkt dat op dit moment ‘slechts’ 35% van de bouwondernemingen zich nog in die situatie bevindt.
 
Ook inzake personeelsbehoud zijn de bouwbedrijven vandaag iets optimistischer dan een kleine twee maanden geleden. 65% gaat uit van een stabiel personeelsbestand (tegenover 63% in februari), terwijl 18% het aantal personeelsleden ziet toenemen (tegenover 16% in februari). Daarentegen blijft de liquiditeit van een derde van de bouwbedrijven problematisch: 31% heeft momenteel moeite om kortlopende facturen te betalen, tegenover 32% begin februari.
 
De conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw leert dat de sector stilaan uit het dal aan het kruipen is. Toch duiken er donkere wolken op. Sinds begin dit jaar stegen de prijzen van bepaalde materialen, zoals staal, hout en isolatie, veelal uit geostrategische redenen.
 
Uit publicaties van de Mercuriale van bouwmaterialen blijkt dat de staalprijzen tussen november 2020 en februari 2021 gestegen zijn met 14 tot 30%, afhankelijk van het product. De prijzen van de door de Mercuriale gevolgde houtproducten stegen dan weer met 13 tot 31% tijdens diezelfde periode, terwijl de prijzen voor polyurethane isolatiemiddelen met 31% stegen tussen 1 september 2020 en 1 maart 2021. Deze prijsverhogingen vormen een belangrijke kaper op de kust en riskeren, indien ze aanhouden, de relance in de bouw mogelijkerwijs af te remmen, zo waarschuwt de sectorfederatie.
 
Rekening houdend met deze vaststellingen, betreurt de Confederatie Bouw de interprofessionele staking van vorige maandag. “We zijn ervan overtuigd dat we enkel het fragiele herstel kunnen bestendigen door samen rond de tafel te gaan zitten en gezamenlijk oplossingen te vinden om de competitiviteit van onze bedrijven te versterken en de jobs van onze werknemers te behouden”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels