Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

De orderboeken van de bouwondernemingen geraken stilaan opnieuw iets beter gevuld. Bij 65% van de bouwbedrijven zijn de orderboeken momenteel normaal tot heel goed gevuld. Begin februari was dat het geval bij 53% van de bouwfirma’s.
Wel hebben nog steeds evenveel aannemers problemen om kortlopende facturen te betalen. Ook de prijsverhogingen van vooral hout, staal en bepaalde isolatiematerialen zouden de bouwsector een loer kunnen draaien, waarschuwt de Confederatie Bouw die zich baseert op een recent afgenomen conjunctuurenquête.
 
Begin februari bleek uit het conjunctuuronderzoek van de Confederatie Bouw dat nagenoeg de helft van de bouwbedrijven (47% meer bepaald) te kampen had met orderboeken gaande van bijna leeg tot minder normaal. Uit een onderzoek dat vorige week werd afgenomen blijkt dat op dit moment ‘slechts’ 35% van de bouwondernemingen zich nog in die situatie bevindt.
 
Ook inzake personeelsbehoud zijn de bouwbedrijven vandaag iets optimistischer dan een kleine twee maanden geleden. 65% gaat uit van een stabiel personeelsbestand (tegenover 63% in februari), terwijl 18% het aantal personeelsleden ziet toenemen (tegenover 16% in februari). Daarentegen blijft de liquiditeit van een derde van de bouwbedrijven problematisch: 31% heeft momenteel moeite om kortlopende facturen te betalen, tegenover 32% begin februari.
 
De conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw leert dat de sector stilaan uit het dal aan het kruipen is. Toch duiken er donkere wolken op. Sinds begin dit jaar stegen de prijzen van bepaalde materialen, zoals staal, hout en isolatie, veelal uit geostrategische redenen.
 
Uit publicaties van de Mercuriale van bouwmaterialen blijkt dat de staalprijzen tussen november 2020 en februari 2021 gestegen zijn met 14 tot 30%, afhankelijk van het product. De prijzen van de door de Mercuriale gevolgde houtproducten stegen dan weer met 13 tot 31% tijdens diezelfde periode, terwijl de prijzen voor polyurethane isolatiemiddelen met 31% stegen tussen 1 september 2020 en 1 maart 2021. Deze prijsverhogingen vormen een belangrijke kaper op de kust en riskeren, indien ze aanhouden, de relance in de bouw mogelijkerwijs af te remmen, zo waarschuwt de sectorfederatie.
 
Rekening houdend met deze vaststellingen, betreurt de Confederatie Bouw de interprofessionele staking van vorige maandag. “We zijn ervan overtuigd dat we enkel het fragiele herstel kunnen bestendigen door samen rond de tafel te gaan zitten en gezamenlijk oplossingen te vinden om de competitiviteit van onze bedrijven te versterken en de jobs van onze werknemers te behouden”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Bedrijven kunnen vanaf nu tot eind deze zomer intekenen voor de grootste boomplantactie die ooit in Vlaanderen werd gelanceerd. De actie ‘Het Grootste Bos van Vlaanderen’ mobiliseert vanaf september ook particulieren. De bedoeling is[…]

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Meer artikels