Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Opvangcentrum in voormalig Formule 1-hotel in Holsbeek

Gerelateerde onderwerpen :

Opvangcentrum in voormalig Formule 1-hotel in Holsbeek

© Foto’s: Regie der Gebouwen

In het Vlaams-Brabantse Holsbeek werd een nieuw gesloten centrum voor vrouwen officieel ingehuldigd. Het ‘Masterplan Gesloten Centra’ dat de federale  regering twee jaar geleden goedkeurde, houdt in dat er nieuwe gesloten centra bijkomen en dat de bewonerscapaciteit in bestaande centra wordt uitgebreid. Hierbij werd beslist dat in Holsbeek een nieuw gesloten centrum zou komen voor alleenstaande vrouwen die illegaal in het land verblijven. Het vorige regeerakkoord voorziet de aanmoediging van het terugkeerbeleid, maar ook de uitbreiding van het aantal gesloten centra en de humanisering ervan ten aanzien van kwetsbare doelgroepen. 

De keuze viel op een pand van de federale overheid in het industriepark in Holsbeek omdat het leeg stond en relatief snel kon omgevormd worden tot een gesloten centrum. Het gaat om een voormalig Formule 1-hotel dat in 2012 door de federale overheid werd gekocht om er een open centrum voor terugkeer van families in te richten.

In een tweede fase werd het centrum door Fedasil gebruikt als noodopvang tijdens de asielcrisis in 2014. Toen de instroom van migranten enkele jaren later sterk verminderde, verloor het gaandeweg zijn functie en werd het in 2015 gesloten. In het kader van het voormelde masterplan besliste de regering twee jaar geleden om het voormalige hotel om te bouwen tot een gesloten centrum.De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, voerde allerlei renovatiewerken uit om het gebouw aan zijn nieuwe functie aan te passen en investeerde hierin ongeveer 560.000 €.

De inkomhal werd van een loket voorzien, er kwam nieuwe vloerbekleding, de binnenmuren werden opnieuw geschilderd, de stookolietank werd vervangen en de gevelplaten werden waar nodig vernieuwd. Ook werd het camerasysteem gemoderniseerd en uitgebreid; de verschillende verschillende toegangen werden beveiligd en er kwamen enkele nieuwe omheiningen.

De voormalige hotelkamers bieden plaats aan vijftig bewoonsters. De kamers zijn uitgerust met een lavabo en een televisie-aansluiting en er is telkens een stapelbed voorzien. Hierdoor zal in elke kamer plaats zijn voor één of twee bewoonsters. Tot nu toe verbleven alleenstaande vrouwen in de centra van Brugge en Steenokkerzeel in kamers met vier slaapplaatsen of in slaapzalen zonder eigen sanitaire voorzieningen. Het gesloten centrum in Holsbeek biedt dus meer privacy en comfort aan vrouwen in illegaal verblijf in afwachting van hun terugkeer.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw stijgt het aandeel van appartementen in de nieuwbouw ieder jaar. Bij het begin van het nieuwe millennium werden in Vlaanderen voor het eerst meer flats dan huizen gebouwd. Deze trend heeft zich[…]

18/01/2021 | nieuwbouwVCB
Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Meer artikels