Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oproep voor projecten Dag van de Architectuur

Gerelateerde onderwerpen :

De tweejaarlijkse Dag van de Architectuur, waarbij je in heel Vlaanderen en Brussel gebouwen kan bezoeken en kan deelnemen aan activiteiten, heeft dit jaar plaats op 11 oktober. De avond voordien, op de Avond van de Architectuur, wordt in deSingel de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uitgereikt. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAI) lanceert een oproep naar bouwheren, architecten, ontwikkelaars, besturen en burgers die een sterk architectuurverhaal hebben en hun gebouw willen openstellen of een activiteit organiseren. Een project indienen kan tot 1 juni.

De tweejaarlijkse Dag van de Architectuur is het grootste architectuurfestival in Vlaanderen. Het evenement wordt sinds 2002 georganiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut in opdracht van de Vlaamse overheid. De Dag van de Architectuur brengt een breed publiek in aanraking met eigentijdse ontwerpen en ontwerpers en wil inzicht en enthousiasme kweken voor architectuurcultuur. Het evenement legt de nadruk op de kwaliteit van de gebouwde omgeving en de bijdrage die een goede architectuur kan leveren aan de totstandkoming van een betere leefomgeving.

Het thema van de Dag van de Architectuur 2015 is 'Architectuur maak je mee'. Meemaken in de betekenis van 'co-creëren'. Immers: geen opdracht zonder bouwheer, geen gebouw zonder bouwers, geen toelating zonder bestuurders, geen draagvlak zonder burgers, geen architectuur zonder architect. Steeds meer is architectuur het resultaat van co-creatie, van samen-maken. Kortom, een architectuurproject bestaat niet zonder gedeeld engagement.

Op zondag 11 oktober worden de gebouwen die zich engageren in het alledaagse in de kijker geplaatst: crèches, scholen, gezinswoningen, groepswoningen, sporthallen, universiteiten, verzorgingstehuizen, ...

Ze bieden comfort en geborgenheid aan wie erin verblijft, maar geven ook uitstraling, identiteit en karakter aan hun omgeving. Ze bezitten een architecturale rijkdom die uitblinkt in betrokkenheid, een onderwerp dat ook centraal staat in Architectuur Middenin, het recente Architectuurboek Vlaanderen.

Beleveniswaarde

De Dag van de Architectuur is bij uitstek een kennismaking met de beleveniswaarde van architectuur: meemaken in de betekenis van 'beleven'. Door die belevenis voelt de bezoeker haast aan den lijve de meerwaarde van een kwaliteitsvolle architectuur. Die ongedwongen betrokkenheid werkt bovendien aanstekelijk. Zo maakt de belevenis van de Dag van de Architectuur niet alleen de bezoeker zelf, maar ook familie, vrienden en kennissen tot potentiële bouwheren, partners in creatie.

De organisatoren zoeken mensen en organisaties die op 11 oktober hun gebouw willen openstellen of andere activiteiten (lezingen, wandelingen, tentoonstellingen, evenementen ') omtrent architectuur willen organiseren. Activiteiten die plaats hebben in de week vóór de Dag van de Architectuur worden opgenomen in het programma.

Iedereen kan zich aanmelden. Het maakt niet uit of je burger bent of vereniging, eigenaar of gebruiker, bewoner of ontwerper, architect of aannemer, overheid of privébedrijf.

Aanmelden kan via www.dagvandearchitectuur.be/2015. Het VAI bekijkt of het ingediende project haalbaar is en indien nodig worden tips gegeven. De projecten worden in de kijker gezet met een uitgebreide promotiecampagne. Deelnemers krijgen een kit om hun project ook zelf zoveel mogelijk bekend te maken. Het VAI zorgt tevens voor een verzekering, een reservatiemodule voor de bezoekers en indien nodig de verwerking van het betalingsverkeer voor betalende activiteiten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Studio Jan Vermeulen, Tom Thys architecten, a2o, aac architecture, Laura Muyldermans en RE-ST zijn op 24 mei op BATIBOUW uitgeroepen tot winnaars van de Belgian Building Awards 2022. De awards belonen opmerkelijke realisaties van architecten en[…]

25/05/2022 | BatibouwOndernemingen
Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Meer artikels