Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Opmerkelijk woningproject ingehuldigd in Anderlecht

Gerelateerde onderwerpen :

Opmerkelijk woningproject ingehuldigd in Anderlecht

Op de hoek van de Pottengoedstraat en de Poincarélaan in Anderlecht huldigde bouwheer Beliris twee opmerkelijke gebouwen in. Naast tien passieve sociale woningen bieden ze tevens plaats aan een  buurtlokaal, werkruimtes voor Leefmilieu Brussel en een woning voor de parkwachter van het Dauwpark. Bouwheer Beliris werkte voor dit nieuwbouwproject samen met de studiebureaus P&P Philipperon-Pepin Architectes, SIC Ingénierie, SECA Benelux en aannemer In Advance. De totale kostprijs (studies en werken) bedraagt 2,75 miljoen €.

Het project maakt deel uit van het wijkcontract Lemmens. In 2012 legde Beliris in het kader van ditzelfde wijkcontract reeds de Bissé-, de Broyère- en de Foppensstraat opnieuw aan. Het project behoort tevcens tot de zogenaamde Voorbeeldgebouwen 2011 omdat het de passiefstandaard nastreeft dankzij een doorgedreven isolatie van de buitenmuren, een ventilatiesysteem uitgerust met een warmtewisselaar en een zonneboiler. Voor de gevelbekleding werd duurzaam hout uit Europese bossen gebruikt. Voorts beschikken de gebouwen over groendaken en twee  regenwatertanken.

Dankzij het project kregen twee stukken braakland in de wijk een nieuwe, deels publieke functie en kwam er aan het Dauwpark een uitnodigende toegang. Door zijn locatie vormt de nieuwbouw een ideale uitvalsbasis van Leefmilieu Brussel. Behalve van een  conciërgewoning profiteert Leefmilieu Brussel binnenkort van een vestiaire met douches, een keukentje en kantoren voor hun parkwachters en de animatoren van het park. Er werd ook een polyvalente zaal voor buurtactiviteiten voorzien evenals openbare toiletten. Nu de bouwwerken afgerond zijn, zal Leefmilieu Brussel de aansluiting met het park herinrichten.

Voor de appartementen werd gekozen voor een open leefruimte met ramen aan weerszijden van het gebouw, zodat er een optimale lichtinval is. Elke flat beschikt over een eigen terras. Er zijn verschillende types appartementen, van eenkamer- tot vierkamerflats, met het oog op verschillende gezinssituaties. De sociale woningen zullen worden beheerd door de gemeente Anderlecht.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Projectontwikkelaars vragen meer rechtszekerheid

Projectontwikkelaars vragen meer rechtszekerheid

Real.Gent, de nieuwe vlag voor het Gentse Vastgoedevent, legt een aantal pijnpunten bloot. Misschien wel het meest prangende is dat projectontwikkelaars uit Gent, en waarschijnlijk ook tot ver daarbuiten, schreeuwen om meer rechtszekerheid voor[…]

05/12/2019 | MobiliteitProjecten
Leuven investeert deze legislatuur 446 miljoen €

Leuven investeert deze legislatuur 446 miljoen €

Strengere energienormen voor sociale woningbouw

Strengere energienormen voor sociale woningbouw

Home Invest Belgium zet eerste stappen in Antwerpen

Home Invest Belgium zet eerste stappen in Antwerpen

Meer artikels