Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oplossing voor vochtige doekjes in afvalwater

Oplossing voor vochtige doekjes in afvalwater

KSB lanceert een nieuwe vortexwaaier voor afvalwaterpompen. Vernieuwend aan de F-max is dat de afstand tussen de schoepen niet gelijk is. De zes schoepen zijn in twee groepen opgedeeld, met telkens twee schoepen dicht bij elkaar en de derde op een grotere afstand. Deze asymmetrische opstelling zorgt voor een brede vrije doorgang.

De schoepen zijn zo ontworpen dat ze een werveling opwekken waardoor vezels op een afstand blijven van het midden van de waaier. De F-max-waaiers halen rendementen die tot op heden alleen gehaald werden door eenkanaalwaaiers. Als ze draaien, creëren vortexwaaiers een werveling die ervoor zorgt dat de vaste delen blijven zweven in het pomplichaam. In combinatie met het hellende zuigoppervlak schept dat een bijkomend reinigend spoeleffect.

Het risico op verstopping door vezels, in het bijzonder door vochtige doekjes, in het midden van de waaier neemt daardoor gevoelig af. Die doekjes worden steeds vaker gebruikt en vormen een aanzienlijk probleem bij het verplaatsen van afvalwater. Omdat er minder drinkwater verbruikt wordt en omdat hemelwater wordt gescheiden van afvalwater is het te behandelen water 'dikker' geworden. Daarom eisen gebouwenbeheerders zelfs voor kleine afvalwaterpompen waaiers die niet verstopt kunnen geraken.

Waaiers met de nieuwe vorm moeten achteraf niet gebalanceerd worden. De radiale krachten en de trillingen van deze nieuwe waaier zijn over het algemeen lager dan die van eenkanaalwaaiers. Dit verlengt de levensduur van de dichtingsringen en de lagers. Het onderhoud van pompen met dit waaiertype duurt bovendien minder lang en deze waaier kan ook gemakkelijker vervangen worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Op de site van de oude fabriekspanden van Torck in de Ommegangstraat in Deinze is gestart met de grondwerken voor de bouw van 60 wooneenheden en een commerciële ruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parking. Reeds 20% van de[…]

20/04/2021 | Deinze
Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco