Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oplossing voor ondernemers met weinig digitale vaardigheden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oplossing voor ondernemers met weinig digitale vaardigheden

© Konstantin Yuganov - Fotolia

De nieuwe hinderpremie voor bedrijven die moeten sluiten omwille van de coronamaatregelen, loopt vlot. Op één week tijd werden bijna 90.000 premies aangevraagd en werden al meer dan 54.000 premies uitbetaald.

Die snelle werkwijze is enkel mogelijk door het digitaliseren van de aanvraagprocedure. Hierdoor dreigden echter zaakvoerders voor wie het niet mogelijk is een aanvraag via de computer of per smartphone te doen, uit de boot te vallen. Daar past Vlaams minister van Economie Hilde Crevits samen met het VLAIO en in overleg met het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA) nu een mouw aan.
 
Ondernemers kunnen de hinderpremie en de compensatiepremie van de Vlaamse overheid zelf online aanvragen via vlaio.be/coronahinderpremie. Hoewel er achter de schermen heel wat complexe informatica aan te pas komt, merkt de gebruiker daar weinig van.

Integendeel, uit de eerste resultaten van de monitoring blijkt de toepassing gebruiksvriendelijk, eenvoudig en snel te zijn: een gebruiker doet er gemiddeld zes minuten over om de hele aanvraag, die uit slechts vier schermen bestaat, helemaal te doorlopen.

Ongveer 90.000 ondernemers hebben ondertussen hun aanvraag met succes afgerond. Hiervan werden al  54.668 dossiers automatisch positief beoordeeld. Dankzij de koppeling van verschillende databanken en de automatische verwerking zijn in die eerste week inmiddels ook al 54.168 indieners van dossiers effectief uitbetaald.

Om een aanvraag in te dienen, moet je jezelf als ondernemer identificeren. Daarvoor heb je een kaartlezer nodig voor je identiteitskaart of een smartphone waarop de itsme-app is geïnstalleerd. Net dit is volgens het ITAA, het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, een drempel voor een weliswaar kleinere groep van zelfstandigen.

Niet iedereen heeft een computer ter beschikking of kan itsme op zijn of haar gsm installeren. Heel wat zelfstandigen zijn digitale leken en zijn absoluut niet vertrouwd met computers of informatica. Om dergelijke zaken te regelen doen ze beroep op een informatica-consulent, een boekhouder of een accountant en daar duikt nu een probleem op.

Ondernemers moeten hun accountant immers een online mandaat geven om in hun naam op te treden en ook daarvoor heb je een e-id of een smartphone nodig.  Zaakvoerders die het online mandaat voor hun accountant niet online in orde kunnen brengen, dreigden zo de hinderpremie van de Vlaamse overheid te missen.
 
Er is nu een oplossing uitgewerkt voor ondernemers die niet in staat zijn zelf digitaal een aanvraag in te dienen of een volmacht hiervoor aan hun boekhouder te geven.

Accountants mogen via e-mail contact opnemen met het VLAIO, met vermelding van het ondernemingsnummer en telefoonnummer van hun klant, waarbij tevens wordt vermeld wie bij voorkeur zal worden gecontacteerd. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal de ondernemer en de accountant contacteren ter verificatie en voor de verdere afhandeling van hun dossier.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Baksteensector houdt goed stand tijdens crisis

Baksteensector houdt goed stand tijdens crisis

De vzw Belgische Baksteenfederatie publiceerde zopas haar jaarverslag. 2020 zou een veelbelovend jaar worden met mooie groeivooruitzichten voor de bouw in België, maar een virus besliste er anders over. De economische activiteit van de[…]

13/07/2021 | baksteenCorona
Zes op de tien bedrijven bezorgd over hun cashflow

Zes op de tien bedrijven bezorgd over hun cashflow

Vlaams parlement wil betere binnenlucht door ventilatie

Vlaams parlement wil betere binnenlucht door ventilatie

Europese Commissie keurt Belgisch miljardenplan goed

Europese Commissie keurt Belgisch miljardenplan goed

Meer artikels