Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Gerelateerde onderwerpen :

,
Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt uit de Bouwbarometer van Bouwunie, de conjunctuurindicator voor de Vlaamse bouwkmo.

De Bouwbarometer meet het vertrouwen van bouwbedrijven. Boven de 100 spreken we van een positieve conjunctuur. Bouwunie brengt deze barometer elk kwartaal uit, wat het gemakkelijk maakt om evoluties te zien in het vertrouwen dat bouwondernemers hebben in de economie.

Zo kleurde de barometer in volle lockdownperiode bloedrood. Zowat de hele coronaperiode bleef het vertrouwen een pak onder de grens van 100. Vorig jaar leek het vertrouwen zich kwartaal per kwartaal te herstellen, maar eind 2021 strandde de barometer op 99,9, nipt onder de 100. Nu is er dus een forse daling in het eerste kwartaal, wat opnieuw wijst op een negatieve conjunctuur.

"Dat betekent dat de bouwondernemers de economische situatie een pak minder positief inschatten en dat het vertrouwen fors daalt. De redenen moeten we niet ver gaan zoeken. Onze bedrijven krijgen te maken met forse prijsstijgingen en hoog oplopende kosten. Maar ook de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne en de mogelijke problemen van toelevering spelen zeker een rol”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De problemen met de energie- en grondstoffenprijzen houden al enige tijd aan en zijn door de oorlog in Oekraïne nog toegenomen. 85% van de bouwbedrijven klaagt over stijgende prijzen omwille van dit conflict. Ondertussen blijft de inflatie torenhoog en stijgen bijgevolg ook de lonen. De hogere kosten voor materialen, arbeid en transport kunnen de bouwbedrijven meestal maar gedeeltelijk doorrekenen aan hun klanten. Ook de leveringsproblemen voor tal van producten en materialen blijven aanslepen en zorgen voor vertragingen en ontevreden klanten.

Een positieve noot is dat de orderboekjes nog steeds normaal gevuld zijn. Eén op de drie bouwbedrijven zit nog goed voor minstens een half jaar; vier op de tien heeft werk voor nog meer dan negen maanden. Als het vertrouwen van gezinnen en bedrijven zo laag blijft als vandaag, kan daar echter snel verandering in komen. "Het tij kan inderdaad snel keren wanneer mensen hun (ver)bouwprojecten uitstellen of opbergen uit angst voor de toekomst en de nog grotere prijsstijgingen”, bevestigt Waeytens.

Meer laattijdige betalingen

De vele prijs- en kostenstijgingen vreten de rendabiliteit van de bouwbedrijven aan. Vier op de tien ondernemers spreken van een verdere achteruitgang. Eind vorig jaar noteerde ook al één op de drie bouwondernemingen een dalende rendabiliteit. Een kwart van de bouwbedrijven heeft ook vaker af te rekenen met laattijdige betalingen door klanten.

Personeel

De arbeidsmarkt is en blijft krap. Twee op drie bouwfirma’s zijn op zoek naar personeel. De aanwervingsbereidheid blijft groot, maar de zoektocht naar nieuwe werkkrachten verloopt heel moeilijk. Bij zes op de tien van hen gaat het om meer dan één vacature. Ze zijn in de eerste plaats op zoek naar uitvoerende krachten, liefst met ervaring of een relevante opleiding zodat die persoon onmiddellijk kan meedraaien op de werkvloer. Vooral technici, calculators en werfleiders worden gezocht.

Meer dan de helft van de bouwbedrijven die in de voorbije drie maanden zochten naar een nieuwe werkkracht, verklaren dat die zoektocht (nog) niets heeft opgeleverd. De vacatures raken niet ingevuld, er zijn geen of onvoldoende kandidaten, verklaren negen op de tien bouwondernemers. Zes op de tien klagen over een gebrek aan kennis en competenties bij de weinige kandidaten die ze gezien hebben. 45% ziet het gebrek aan ervaring als een belangrijke struikelblok en 40% wijt het aanwervingsprobleem aan een gebrek aan motivatie of andere ‘soft skills’ bij de kandidaat-werknemers.

De tevredenheid met de economische situatie in het algemeen zit op een dieptepunt. Negen op de tien bouwondernemers maakt zich echt zorgen. Ook over de (financiële) toestand van het eigen bedrijf en de manier waarop ze moeten ondernemen, zijn slechts minder dan de helft van de bedrijfsleiders tevreden. Eind vorig jaar was dat nog iets meer dan de helft en midden vorig jaar zelfs 60%.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Meer artikels