Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oplichtend verkeersbord waarschuwt voor aankomende fietsers

Oplichtend verkeersbord waarschuwt voor aankomende fietsers

Ondanks alle rijcursussen en dodehoekspiegels en -camera's blijven er doden vallen bij dodehoekongevallen. Volgens verkeersexperts volstaan de huidige maatregelen dan ook niet. Het Gentse bedrijf Skymotion Solutions, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de gemeente Nazareth slaan de handen in elkaar voor het testen van sensoren in het fietspad die chauffeurs waarschuwen voor naderende fietsers.

In ons land gebeuren elk jaar meer dan 50 dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers. Elk jaar vallen hierbij vijf tot tien doden. Om iets aan deze cijfers en het menselijke leed dat er mee verbonden is te doen, ontwikkelde de jonge Gentse ondernemer Mohammed Taslidere (Skymotion Solutions) samen met de Gentse aannemer Denys het revolutionaire fietsdetectiesysteem iCycleSafe.

Het concept is even eenvoudig als efficiënt: een sensor in het fietspad registreert fietsers als ze erover rijden. Dit doet een verkeersbord oplichten dat even verderop opgesteld staat. Zo worden de chauffeurs die willen afslaan duidelijk gewaarschuwd dat een fietser op komst is.

Prototype

Een prototype van de iCycleSafe wordt geïnstalleerd in Nazareth, op het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg. Het kruispunt ligt op routes die zowel door fietsers als vrachtwagens druk gebruikt worden. Het BIVV zal de test volgen en evalueren.

In ons land gebeuren elk jaar meer dan 50 dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers.

De sensoren bestaan uit verstevigde optische vezels die dwars ingeslepen worden in het fietspad en ingebed worden in fillermateriaal op basis van cement. Aan één zijde van de vezel is een permanente lichtbron (led) bevestigd. Het overrijden van de glasvezel zorgt voor een vervorming van deze vezel waardoor de optische transmissie sterk vermindert, wat geregistreerd wordt door een datalogger. 'De sensoren vallen niet op, zijn niet hinderlijk voor de fietsers, zijn uiterst nauwkeurig en hebben een lange levensduur. Indien we erin slagen om zelfs maar één leven te redden, zou dit project voor mij reeds een succes zijn', stelt Sahin Monserez, onderzoeks- en ontwikkelingsingenieur bij Denys.

Crowdfunding

Om de kosten van het project te dekken, starten de Gentenaars een crowdfunding campagne via het Belgische crowdfundingplatform Finicrowd. 'We willen 50.000 ' verzamelen voor het kopen van de materialen, de ontwikkeling van het prototype, de installatie op het kruispunt in Nazareth en de ontwikkeling van een testprotocol door het BIVV', aldus Taslidere. Bij een positieve evaluatie door het BIVV, wil Skymotion Solutions het systeem uitrollen over het ganse land.

'Waarom niet via crowdfunding met een hele buurt samenwerken aan het veiliger maken van pijnpunten met een hoog risico op dodehoekongevallen' Zo wordt de buurt niet alleen een heel stuk veiliger, maar werken mensen ook samen aan een gemeenschappelijk doel, met een concreet en positief eindresultaat in het vooruitzicht', besluit Taslidere.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen