Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Opleidingscentrum Nieuwe Materialen in Hasselt

Gerelateerde onderwerpen :

PlastIQ, de VDAB, RTC Limburg en essenscia vlaanderen openden in de gebouwen van de VDAB aan de Vissersstraat in Hasselt een opleidingscentrum Nieuwe Materialen. Het nieuwe centrum richt zich zowel naar leerlingen, werkzoekenden als werknemers uit de kunststofverwerking, een sector die in Limburg jaar na jaar aan belang wint. Deze gecentraliseerde en doelgroepoverschrijdende aanpak maakt het initiatief uniek in Vlaanderen.

Met 76 bedrijven, zowat 4.000 jobs en een toegevoegde waarde van 1 miljoen € per dag (364 miljoen € in 2015) is de kunststofverwerkende industrie een belangrijke sector voor de Limburgse economie. Limburg is trouwens goed voor bijna een kwart (22,7%) van de totale tewerkstelling in de kunststofverwerking in Vlaanderen en dat aandeel zit de jongste jaren in stijgende lijn.

Om deze economische sleutelpositie te behouden en voort te versterken, is in Hasselt nu een sectorspecifiek opleidingscentrum geopend met een aangepast machinepark waar studenten, werkzoekenden en werknemers hun technische vaardigheden kunnen ontwikkelen en aanscherpen onder begeleiding van een voltijdse instructeur.

Drie partners slaan hiervoor de handen in elkaar en leveren elk een financiële inspanning: de sectorale vormingsorganisatie PlastIQ, de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Limburg. Een dergelijk gestructureerd samenwerkingsverband, waarbij expertise en apparatuur op één locatie worden opengesteld voor verschillende doelgroepen, is een primeur voor Vlaanderen.

?Jaarlijks willen we hier honderden scholieren uit tso- en bso-opleidingen laten kennismaken met de sector van de kunststoffen, tientallen werkzoekenden aan een job helpen en heel wat kunststofverwerkende bedrijven ontvangen voor opleidingen en trainingen op maat van hun werknemers. We zijn ervan overtuigd dat we de kunststofverwerking in Limburg op deze manier een forse duw in de rug geven en jong talent warm maken om aan de slag te gaan in de kunststofsector. Met dit opleidingscentrum investeren we in een mooie toekomst voor de kunststoffen in Limburg en we geloven sterk dat deze samenwerking model kan staan voor gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen?, verklaren initiatiefnemers Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia vlaanderen en voorzitter van PlastIQ, Guido Bijnens, voorzitter van RTC Limburg, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Cementindustrie draait op volle capaciteit

Cementindustrie draait op volle capaciteit

De Belgische cementindustrie is blij met de geleidelijke hervatting van de economische activiteiten in ons land. Dat gebeurt in principe vanaf 3 mei. De leden van Febelcem (CCB, CBR en Holcim België) laten weten dat ze klaar staan om het[…]

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Bouwshops willen hinderpremie

Bouwshops willen hinderpremie

Bullswap toont welke bouwhandels nog open zijn

Bullswap toont welke bouwhandels nog open zijn

Meer artikels