Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oplaadbare batterij wordt aangedreven door bacteriën

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oplaadbare batterij wordt aangedreven door bacteriën

Nederlandse onderzoekers experimenteren met een batterij die kan worden geladen en ontladen met behulp van bacteriën. De batterij combineert twee technologieën: een microbiële brandstofcel waarbij elektriciteit wordt geproduceerd en een microbiële elektrosynthese, een werkwijze waarbij de geproduceerde elektriciteit weer wordt omgezet in chemicaliën.

Volgens Environmental Science & Technology Letters, dat melding maakte van de studie, slaagden de onderzoekers erin de batterij gedurende zestien uur op te laden en vervolgens een achttal uren te ontladen. Daarmee bootsten ze het dag-en nachtpatroon na, typisch voor de productie van zonne-energie. Ze herhaalden deze cyclus vijftien keer met succes in evenveel dagen.

De makers van de batterij, Sam Molenaar, Annemerel Mol, Tom Sleutels, Annemiek ter Heijne en Cees Buisman, stellen dat mits verdere optimalisatie de microbiële batterij kan concurreren met conventionele technologieën zoals die van lithium-ion-batterijen, en dit tegen lagere kosten en met een grotere veiligheid.

 

De vraag naar nieuwe manieren om energie op een goedkope en duurzame manier op te slaan, is groot.

 

Een mogelijke toepassing van de bacterie-accu's zou zijn om energie op te slaan uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind, en die energie weer te gebruiken wanneer ze nodig is. De vraag naar nieuwe manieren om een dergelijke energie op een goedkope en duurzame manier op te slaan, is groot. De aanvoer van zonne- en windenergie is niet altijd even constant, zodat consumenten niet kunnen rekenen op een permanente beschikbaarheid. Het vlot kunnen opslaan en hergebruiken van milieuvriendelijke energie kan deze betrouwbaarder maken. De huidige technologieën zoals lithium-ion-accu's worden echter nog beperkt door veiligheidskwesties, hoge kosten en andere factoren.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels