Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Openluchtzwembad in Huizingen wordt duurzame waterspeelplek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Openluchtzwembad in Huizingen wordt duurzame waterspeelplek

De verouderde zwembadinstallatie in Huizingen.

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant stelt voor om het zwembad op het provinciaal domein in Huizingen te sluiten. Dat bad heeft het einde van zijn levensduur bereikt. Ondanks jarenlange investeringen vindt de provincie verdere uitbating niet meer maatschappelijk te verantwoorden.
De technieken, de energieprijzen en de hedendaagse inzichten rond duurzaamheid, betekenen het einde voor verwarmde openlucht chloorbaden. Als de provincieraad het voorstel van de deputatie volgt, zal het openluchtzwembad van Huizingen zijn deuren niet meer openen. Als alternatief zet de provincie in op meer duurzame waterrecreatie met speel- en genietplekken met natuurlijk water.

“Doorheen de jaren hebben we altijd geïnvesteerd in onze drie openluchtbaden in Huizingen, Kessel-Lo en Diest. Maar vandaag valt dit niet langer te verantwoorden gezien de stijgende kosten voor energie, water en lonen en de nodige renovaties. Het hoeft ook geen betoog dat bij slechte zomers de situatie nog prangender wordt. In het Provinciedomein Huizingen is de situatie het meest nijpend aangezien de huidige technische installaties niet meer werken”, zegt Ann Schevenels.

Investeringskosten

Het openluchtzwembad van het provinciedomein in Huizingen (Beersel) dateert van 1948. Het werd grondig gerenoveerd in 1997. Vandaag is de technische installatie niet meer operationeel. Door de schaarste aan vervangonderdelen – nieuw of tweedehands – is een herstel van de huidige technische installaties onmogelijk. Renovatie of volledige vernieuwbouw van het zwembad is onbetaalbaar. Voor de drie baden samen lopen de bedragen op van 17 tot 25 miljoen €.

Naast de investeringskosten, hebben de drie zwembaden een forse uitbatingskost van ongeveer 1,7 miljoen € per jaar. Daarin zitten de lonen van redders en jobstudenten, maar ook de kosten voor water, energie, onderhoudsproducten en veiligheid. In een goed zwemjaar staat daar een inkomst van een kleine 900.000 € tegenover. Slechte zomers of capaciteitsverminderingen door corona maken het verschil tussen uitbatingskost en ticketverkoop enkel groter.

Energieprijzen

De zwembaden kampen ook met andere uitdagingen. De sterk stijgende energieprijzen, de moeilijke zoektocht naar tijdelijke redders voor elk zomerseizoen, de organisatie van de publieksveiligheid en de veranderde duurzaamheidsprincipes rond water- en energiegebruik maken een maatschappelijk verantwoorde uitbating zo goed als onmogelijk.

“Tijdens de mooiste zomers kwamen er tienduizenden mensen genieten in het openluchtbad in Huizingen. Natuurlijk willen we de bezoekers die verfrissing in en rond het water zoeken niet in de steek laten. We kiezen voor een nieuwe en duurzame weg. We gaan investeren in grote speel- en genietplekken met natuurlijk water als attractiepool. Voor Huizingen starten we een vooronderzoek naar waterrecreatie rond een opengemaakte Molenbeek”, zegt Ann Schevenels.

Diest en Leuven

De provincie mikt met deze projecten op de eerste plaats op een publiek van gezinnen met kinderen tot 12 jaar en/of grootouders met kleinkinderen. In plaats van een kort zwemseizoen in open lucht, komen er vele maanden van speelplezier aan de natuurlijke waterspeelplekken. Voor deze nieuwe ontwikkelingen in de provinciedomeinen Huizingen, Halve Maan (Diest) en Kessel-Lo (Leuven) wordt de komende jaren een budget van 13,5 miljoen € ingezet. 

De openluchtbaden van de provinciedomeinen Halve Maan en Kessel-Lo gaan wel open voor een nieuw zwemseizoen. Indien de technische installaties mee willen, kan er in Kessel-Lo nog gezwommen worden tot 2025. Het openluchtbad van Halve Maan Diest doet er nog een jaartje bij en hoopt open te blijven tot 2026. 

Vooronderzoek

“Ook deze baden kampen met grote uitdagingen voor een maatschappelijk verantwoorde en duurzame uitbating. Maar zolang de technische installaties mee willen, willen we het zwemplezier niet ontzeggen aan onze bezoekers. We starten ook in deze domeinen wel met het vooronderzoek naar meer duurzame waterspeelplekken voor de toekomst”, aldus Ann Schevenels.

Binnen de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant is er een consensus over de sluiting van het zwembad van Provinciedomein Huizingen en de latere sluiting van de baden in Kessel-Lo en Diest. Deze beslissing wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de provincieraad. Op 15 maart bracht de raadscommissie een werkbezoek aan het provinciedomein Huizingen. Op 22 maart neemt de provincieraad de eindbeslissing.
Duurzame recreatie in en rond het water vervangt verwarmde chloorbaden.
Het zwembad van Huizingen in betere tijden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

In Gent bouwt Daikin Europe een nieuw EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Development Center. De investering bedraagt 140 miljoen euro en zal alle R&D-activiteiten voor warmtepompverwarming en -koeling samenbrengen in één[…]

24/05/2022 | Gentwarmtepomp
Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Meer artikels