Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Opening IABR in Rotterdam en Brussel

Opening IABR in Rotterdam en Brussel

Architect Joachim Declerck (AWB - Architecture Workroom Brussels), de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade (FAA - Floris Alkemade Architect) en de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck) zijn de curatoren van de komende twee edities van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). (Foto: Fred Ernst)

Vrijdag 1 juni opent de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam haar achtste editie, het eerste deel van het tweeluik IABR–2018+2020 - The Missing Link, die tegelijk plaatsvindt in twee steden: Rotterdam en Brussel.

De hoofdtentoonstelling in Rotterdam is tot en met 8 juli te zien in het HAKA-gebouw, een rijksmonument in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H), waar zich ook een uitgebreid programma zal afspelen. In diezelfde periode en in het najaar is het World Trade Center in de Noordwijk in Brussel de locatie voor een tweede tentoonstelling en programmatie onder de titel ‘You are here. IABR–2018+2020 - The Missing Link’.

George Brugmans, bestuurder-directeur van de IABR, heeft de edities van 2018 en 2020 volledig in het teken geplaatst van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties en het Klimaatverdrag van Parijs. Van 2017 tot en met 2020 werken de IABR en drie curatoren, de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck en Joachim Declerck, oprichter en partner van Architecture Workroom Brussels, aan één doorlopend onderzoeksprogramma voor twee biënnales.

De bedoeling is om eerst in de eigen delta en vervolgens wereldwijd denk-, initiatief- en ontwerpkracht te mobiliseren voor een proces van ontwerpend onderzoek naar de ruimtelijke transformaties die nodig zijn voor de transitie naar een duurzame leefomgeving. Dat gebeurt met een duidelijke oproep aan ontwerpers: denk na over de toekomst, niet in termen van een dreigend verlies maar van maatschappelijke en ecologische winst.

Rotterdam

De hoofdtentoonstelling ‘The Missing Link’ in het HAKA-gebouw is een beeldende zoektocht naar de essentiële, nog ontbrekende schakel die ons in staat moet stellen om de noodzakelijke transitie aansprekend en overtuigend vorm te geven, zodat ook daadwerkelijk en met voldoende snelheid verandering op gang komt. Tot en met 8 juli organiseren de IABR en haar partners in het HAKA-gebouw en het omliggende M4H-gebied tevens een programma met debatten, werksessies, lezingen, workshops, conferenties, presentaties, fietstours en rondleidingen. Zo zijn onder meer ruim 40 praktijken verenigd in het door de IABR samen met Architecture Workroom Brussels en de teams van beide Bouwmeesters opgezette Delta Atelier. Acht werksessies moeten leiden naar een grote gezamenlijke werkconferentie die aan het einde van de biënnale de agenda zal formuleren voor het driejarige onderzoekstraject, waarvan in 2020 de resultaten worden gepresenteerd.

Brussel

You Are Here is het Brusselse programma van tentoonstellingen, stadsdebatten en werksessies in het kader van IABR - 2018+2020  - The Missing Link. Van 2 juni tot 11 november 2018 wordt het Brusselse World Trade Center (WTC I) met zijn leegstaand winkelcentrum getransformeerd tot podium en open werkplaats. Het wordt een testsite voor de transformatie van de Noordwijk, Brussel, Vlaanderen, de hele delta en de wereld. Het programma biedt inspiratie en ondersteuning om samen met meer dan 400 actoren te werken aan de grootste opgave van onze tijd: hoe passen we onze manier van wonen, werken en bewegen zo aan dat we de klimaatdoelen echt kunnen halen? Het gebouw verandert als het ware in een Wereld Transformatie Centrum. Hier wordt de toekomst realistisch.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Meer artikels