Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Open Wervendag zet hoogtechnologisch bouwen in de kijker

Open Wervendag zet hoogtechnologisch bouwen in de kijker

De jaarlijkse Open Wervendag heeft dit jaar plaats op zondag 31 mei van 10 tot 17 u. Bezoekers krijgen dan de kans om kennis te maken met de bouw in al zijn facetten. Organisator Confederatie Bouw wil op die manier de grote diversiteit van de sector en zijn ondernemingen in de kijker plaatsen. Dit jaar nemen 170 bouwwerven deel. Daaronder vallen grote infrastructuurprojecten en restauraties maar ook de bijna-energieneutralewoningbouw (ben) komt aan bod. Een andere duidelijke trend dit jaar is het groeiende succes van houtbouw. De 'Scholen van Morgen' tonen in Vlaanderen hoe moderne en toekomstgerichte scholeninfrastructuur via publiek-private samenwerking gerealiseerd wordt.

'Of het nu gaat om energiezuinige nieuwbouw, renovatie of infrastructuur: in alles zit het hoogtechnologische wat de bouw vandaag de dag zo typeert. Daarom behoren onze bouwbedrijven tot de meest vooraanstaande van Europa', verklaart Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Vorig jaar bezochten 72.000 bezoekers één of meerdere bouwwerven.

De Open Wervendag is voor de aannemers tevens een gelegenheid om het publiek eraan te herinneren dat de bouwsector zelfs in crisistijd één van de belangrijkste werkgevers van het land is en nog steeds duizenden hoger opgeleide medewerkers zoekt.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen springt de aanleg van de nieuwe A11-autosnelweg in het oog die de N31 in Brugge zal verbinden met de N49 in Westkapelle. De A11 is één van de missing links in het Vlaamse wegennet en het grootste design-build-finance-maintain-wegenisproject in Vlaanderen. Bezoekers kunnen 2,5 km van de weg in aanbouw bewandelen. Andere bouwwerven die opvallen, zijn de restauratie van de herberg 'Oud Cortryck', de nieuwe campus van beeldvormingsspecialist Barco en de restauratie van het stadhuis in Diksmuide, dat Unesco-werelderfgoed is.

Oost-Vlaanderen

Een mooie blikvanger in Gent is het stadsvernieuwingsproject De Krook, een nieuw centrum voor media en informatie waarin ook de openbare bibliotheek een onderdak zal vinden. De Quantum Building in Gent betekent de start van de gebiedsontwikkeling aan de oude dokken. Het nieuwe kantoorgebouw is zowel inzake architectuur als duurzaamheid een topper. Aan de Sint-Lievenspoort in Gent zal een voormalig kloostergebouw plaats maken voor een nieuwe school. Daarnaast biedt Oost-Vlaanderen de mogelijkheid om verschillende ben-woonprojecten te bezoeken waarbij energiezuinigheid en betaalbaarheid vooropstaan.

Antwerpen

Eén van de publiekslievelingen in de provincie Antwerpen wordt wellicht de restauratie van de Scheldekaaimuren. Het project kadert in het Sigmaplan van de Vlaamse overheid dat Vlaanderen beter wil beschermen tegen overstromingen van de Schelde. De kaaimuren in Antwerpen worden gestabiliseerd en het toenemende risico op overstromingen wordt ingeperkt. Andere toppers in deze provincie zijn het residentieel project Cadiz, de indrukwekkende sportinfrastructuur Sportoase, de ondertunneling van de R11 en de gloednieuwe campus voor het AZ Sint-Maarten in Mechelen.

Limburg

Limburg legt het accent dit jaar op wonen en scholenbouw. Het woonproject Stadshaven ligt op het meest centrale punt van het nieuwe Hasselt, een toplocatie met een indrukwekkend panoramisch zicht op de stad. Ook in Leopoldsburg en Zonhoven zijn mooie woonprojecten te bezoeken. In Beringen en Riemst kan je van dichtbij de bouw van een nieuwe school bekijken.

Vlaams-Brabant en Brussel

Vlaams-Brabant trekt de kaart van de energiezuinige woningbouw. In Sint-Pieters-Leeuw vind je bijvoorbeeld de bouw van Residentie Violetta, een ambitieus stadsvernieuwingsproject, in Wolvertem een modern appartementencomplex. In Molenbeek wordt het zwembad gerenoveerd zodat het aan de olympische norm voldoet.

Wallonië

Ook in Wallonië zijn heel wat interessante bouwwerven te bezoeken. Waals-Brabant en Henegouwen leggen het accent op woningbouw, met mooie voorbeelden van passiefbouw en houtskeletbouw. In de provincie Luik kan je de kathedraal bezoeken of de nieuwe kantoren van de Confederatie Bouw Verviers. Namen toont de troeven van houtskeletbouw in al zijn facetten. En in Libramont kan je gaan kijken naar de bouw van de toekomstige kantoren van de regionale televisie TV Lux.

De toegang tot de deelnemende bouwwerven is gratis, zonder voorafgaandelijke inschrijving. Op de meeste plaatsen wordt een rondleiding voorzien. Een overzicht vind je op www.openwervendag.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën