Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Open Monumentendag in bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten

Gerelateerde onderwerpen :

Open Monumentendag in bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten

De Open Monumentendag is het grootste culturele eendaagse evenement van Vlaanderen. Op zondag 13 september kunnen tienduizenden bezoekers kennismaken met een nieuwe aflevering van dit bekende monumentenfeest dat reeds voor de 27ste keer zal plaatsvinden. Bijna 800 monumenten in bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten openen de deuren en op heel wat locaties zijn extra activiteiten voorzien zoals begeleide wandelingen en rondleidingen door gidsen. Tijdens de Open Monumentendag zijn monumenten, archeologische sites en landschappen uit het programma gratis te bezoeken. De deuren staan open van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld in het programma. Voor sommige bezoeken moet je reserveren.

De Open Monumentendag steekt vanaf dit jaar in een nieuw jasje. Organisator Herita vzw heeft beslist om het algemene thema te schrappen, wat zorgt voor een zeer uiteenlopend programma met heel wat pareltjes. De bedoeling van de Open Monumentendag blijft de bevolking en de overheid in Vlaanderen sensibiliseren om zorg te dragen voor ons erfgoed. Herita wil meer mensen in meer monumenten. Om de drempel te verlagen, werd gekozen voor een nieuwe aanpak van het evenement. Iedereen die in een monument woont of werkt, kan de deuren ervan openzetten voor het publiek. Dat doen dit jaar ongeveer 272 mensen en organisaties.

Vanaf dit jaar is er dus geen centraal thema meer, maar worden wel enkele accenten in het programma gelegd. Zo zijn er klassiekers als de Stoomstroopfabriek in Borgloon of Ons Huis in Gent, verborgen pareltjes als drie authentieke apotheken in Aalst of enkele mooie privé-woningen in Eeklo, klein erfgoed met de focus op bakhuizen in Nijlen, en monumenten die een nieuwe toekomst hebben gekregen of zullen krijgen zoals de Paterssite in Sint-Niklaas of de Begijnhofkerken in Mechelen.

In het programma zitten bovendien ook echte parels die eenmalig de deuren openzetten voor het publiek. Ook voor de jongste fans van erfgoed staat heel wat op het programma. 2015 is bovendien het Europees jaar van het technisch en industrieel erfgoed en daar speelt de Open Monumentendag eveneens op in. Zo kan je in Nerum bij Tongeren naar de oude chocoladefabriek en in Huizingen naar de voormalige papierfabriek de Meurs, de Steenbakkerijsite in Noeveren (Boom), de voormalige kantfabriek van Vilvoorde, het Thermotechnisch Instituut in Leuven, De Centrale in Gent of de Transfo in Zwevegem.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels