Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Op kot in een container

Op kot in een container

40.000 studenten in Kopenhagen zijn op zoek naar een ‘kot’, een probleem dat al jaren aansleept. Met het project ‘Urban Rigger’ heeft het internationaal gerenommeerde Deense architectenbureau BIG een oplossing klaar: containerwoningen op het water in de haven van Kopenhagen.

Het aantal studenten in Kopenhagen stijgt al jaren en prognoses geven aan dat dit fenomeen zich ook de komende jaren zal doorzetten. Extra huisvesting voor studenten is dus nodig. BIG vond de oplossing in de haven van Kopenhagen, die niet zijn volledige capaciteit benut en waar nog plaats is voor ontwikkeling. Door een bouwtypologie te ontwikkelen die geschikt is voor havensteden slaagt BIG erin om de studenten in het hart van de stad te huisvesten.

Ponton

De ontwerpers bekeken eerst of ze via de ontwikkeling van brownfields het probleem konden oplossen, maar uiteindelijk viel de keuze voor het Urban Rigger-concept op het gebruik van gestandaardiseerde containers, die normaal gezien gebruikt worden om goederen over de hele wereld te transporteren, opgebouwd op een ponton in de haven.

Het concept omvat negen containers die in een cirkel worden opgesteld op een drijvend ponton. Zo worden 15 studentenwoningen gecreëerd rond een centrale wintertuin, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Drie lagen containers had ook gekund, maar dan zou er minder daglicht op het centrale pleintje komen, en dat wilden de ontwerpers niet. De daken van de containers worden uitgerust met een groendak of zonnepanelen, en er is zelfs een dak dat gebruikt kan worden voor feestjes of om gewoon rustig een boek te lezen in het zonnetje.

Warmtepomp

De warmte wordt via een warmtepomp uit het water gehaald en de containers worden aan elkaar geschakeld, zodat ze opgewekte energie van de zonnepanelen kunnen delen. Via het ventilatiesysteem wordt trouwens 95% van de warmte opnieuw gewonnen.

Het prototype werd gebouwd op een scheepswerf in Polen. Het ligt nu voor anker in Kopenhagen en het stadsbestuur heeft al gevraagd om 18 Urban Riggers te bouwen. De studenten die in het prototype wonen betalen 600 € per maand, niet overdreven in Kopenhagen. In ruil kunnen ze zelfs zwemmen in het water, want het water in Kopenhagen is proper genoeg.

Vluchtelingen

Het Urban Rigger-concept is geen exclusief verhaal voor Kopenhagen, het concept kan ook dienst doen in andere havensteden. Zo wordt er momenteel ook gebouwd in Gotenburg (Zweden) en Le Havre (Frankrijk). Het is ook een goede oplossing voor andere wooncrisissen, zoals voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

De bekende en veelgeprezen Italiaanse architect Renzo Piano kreeg een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de eerste Italiaanse Architectuurprijs in het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (MAXXI) in Rome. De Premio[…]

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Meer artikels