Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oosterweelproject Linkeroever wordt leerwerf

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oosterweelproject Linkeroever wordt leerwerf

© Jonathan Ramael

De Oosterweelwerf op Linkeroever en in Zwijndrecht wordt een echte leerwerf voor scholieren, studenten, werkzoekenden en cursisten uit opleidingen dankzij de samenwerking tussen Talentenwerf en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). De partners (het Antwerpse stads- en provinciebestuur, de VDAB en Constructiv) hernieuwen hun overeenkomst om samen te werken in Talentenwerf.

Antwerpen en haar ruime omgeving staan aan het begin van de langverwachte werken aan de Oosterweelverbinding. In 2016 gingen belangrijke voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding van start op de bouwwerf IJzerlaan (van het consortium thv Besix-Stadsbader) en op de bouwwerf Schijnpoort (van thv Schijnpoort). Hier boekte Talentenwerf al de eerste successen in samenwerking met de BAM en de betrokken aannemers. Deze voorbereidende werken boden immers al heel wat kansen om werkplekleren, stages en opleidingen te voorzien.

Met Linkeroever stijgen deze leerkansen voor bouwtechnieken exponentieel en wordt ook tewerkstelling gecreëerd. Het is een maatschappelijke bijdrage die geïnitieerd wordt door de investeringen van de BAM. De opdrachtgever BAM nv investeert namelijk 386 miljoen € in de werken aan de Oosterweelverbinding op Linkeroever, die minstens 4,5 jaar in beslag zullen nemen. Ongeveer 400.000 € daarvan gaat naar Talentenwerf. Dit talentenhuis voor de bouw zal met dit budget op de bouwwerf werkplekleren, bouwopleidingen, werfbezoeken en stages organiseren voor verschillende doelgroepen, onder wie scholieren, studenten, werkzoekenden en cursisten uit bouwvakopleidingen.Op de bouwwerf van thv Rinkoniên op Linkeroever heeft Talentenwerf 160 stageweken voorzien voor verschillende arbeidersprofielen. 70 stageweken zijn gereserveerd voor werfbedienden, zoals hogeschoolstudenten-landmeters. Er worden ook opleidingen als riolerings-, betonnerings- en bekistingswerken voorzien voor werkzoekenden en leerlingen uit het deeltijds en voltijds bouwonderwijs. Naarmate Linkeroever vordert, zullen er nog meer bouwwerven bijkomen om de Oosterweelverbinding sluitend te krijgen. Ook daar wil Talentenwerf hetzelfde engagement aangaan tegenover de BAM, naar de werfaannemers en tegenover iedereen die komt werkplekleren.

Talentenwerf werkt op drie sporen sinds zijn oprichting acht jaar geleden. Op elk daarvan tekent zich volgens het jaarverslag van 2017 een stijging van de activiteiten af. Er waren veel meer succesvolle stages en zelfs aanwervingen op de Oosterweelwerf, meer kandidaten konden werkplekleren op de werven van bouwbedrijven en het bouwonderwijs werd nog meer betrokken.

“Niet met het cv in de hand maar wel met de botten in de modder ontdekken cursisten de bouwsector dankzij Talentenwerf. De Oosterweelwerf biedt hen kansen om een opleiding te volgen op de werf en een job te vinden in Antwerpen, een stad met 3.900 vacatures waarvan vele in de bouwsector. We trekken met deze hernieuwde samenwerking alle registers open om cursisten naar werk te leiden en ondernemers naar geschikt personeel”, zegt Marc Van Peel, de Antwerpse schepen van Werk.

“Door deze samenwerking leren leerlingen de nieuwste technieken kennen en ervaren ze wat een echte werkomgeving inhoudt. Bedrijven en scholen beseffen dat jongeren opleiden tot goede vakmensen een gedeelde verantwoordelijkheid is; zie in dit verband ook de groeiende belangstelling voor duaal leren. We willen graag dat meer jongeren hun kwalificatie deels op de werkvloer behalen. Dit maatschappelijke engagement van BAM en Talentenwerf inspireert hopelijk andere bedrijven en sectoren, want kwalitatieve leerwerkplekken zijn meer dan ooit nodig”, stelt schepen van Onderwijs Claude Marinower.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie van de provincie Antwerpen, vindt eveneens dat de klassieke schoolbank niet meer volstaat om een vak onder de knie te krijgen. “Van dichtbij kunnen meemaken, ervaren en zien wat zich in de praktijk afspeelt op de werkvloer, is een sterke motivator en stimulator om jongeren een concreet inzicht te geven op de huidige én toekomstige arbeidsmarkt. Binnen dit partnership kunnen we dat in de Antwerpse omgeving realiseren in het kader van de boeiende Oosterweelwerf”, aldus Caluwé. “Dankzij deze samenwerking kunnen werkzoekenden kennismaken met een reële werksituatie en hebben ze de mogelijkheid om nieuwe technieken toe te passen op een echte werkvloer. Werkplekleren is dan ook de ideale leervorm om vaardigheden te verwerven en te verankeren. Daarnaast kunnen ook werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werkzoekenden of nieuwkomers, op deze manier hun vaardigheden tonen aan werkgevers”, vult Bjorn Cuyt, directeur van VDAB Antwerpen aan.

Bruno Vandenwijngaert, directeur-generaal van Constructiv, gelooft eveneens in Talentenwerf. “Door intensief samen te werken spelen we in op de uitdagingen van vandaag. Door scholieren, werkzoekenden en studenten naar de bouwwerven te brengen, leren ze de realiteit in de praktijk kennen. Maar ook de betrokken bouwbedrijven leren hoe ze die kandidaten het best kunnen begeleiden. Het leervermogen van de bedrijven wordt aangesproken en dankzij de steun van Talentenwerf vergroot”, aldus Vandenwijngaert.

“Door binnen de Oosterweelwerken Linkeroever en Zwijndrecht bijna 400.000 € te investeren in Talentenwerf gaan we een groot maatschappelijk engagement aan. Gedurende vijf jaar geven we werkzoekenden nieuwe kansen door hen op onze bouwwerven te laten proeven van een job in de bouw; studenten uit een bouwopleiding kunnen er onvervangbare praktijkervaring opdoen”, besluit Jan Van Rensbergen, ceo van  BAM nv.

Om oplossingen te vinden voor het grote tekort aan specifieke kandidaten in economische sectoren in Antwerpen bundelden de stad Antwerpen, de VDAB, de provincie Antwerpen en de sectororganisaties hun kennis en expertise in talentenhuizen. Er bestaat een talentenhuis voor de sector bouw, industrie, haven en logistiek, onderwijs en zorg. Elk talentenhuis is een unieke samenwerking. Elke partner zet experts en middelen in om het tekort aan kandidaten in de sector op te lossen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Associatie KU Leuven start unieke samenwerking rond levenslang leren

Associatie KU Leuven start unieke samenwerking rond levenslang leren

De KU Leuven en vijf hogescholen brengen hun opleidingsaanbod samen en werken zo mee aan de arbeidsmarkt van de toekomst en de maatschappij van morgen. Al wie wil bijblijven, specialiseren, groeien of omscholen kan vanaf nu terecht op[…]

02/12/2021 | KU Leuven
Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

Democo organiseert unieke workshop voor kinderen

Democo organiseert unieke workshop voor kinderen

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Meer artikels