Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oostende lanceert energieplan voor stadsgebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

Oostende lanceert energieplan voor stadsgebouwen

De stad Oostende lanceert een energieplan om de eigen stadsgebouwen energiezuinig te renoveren. Het project is in handen van EOS Energiehuis Oostende, dat nu al heel wat programma's voor de Oostendse bevolking en voor bedrijven opzet. Het is de bedoeling om de komende tien jaar een jaarlijkse besparing van gemiddeld 285 ton CO2 te realiseren.

De kosten van de renovaties worden geraamd op 2 miljoen '. Hiervoor wordt een lening aangegaan die verspreid over tien jaar wordt terugbetaald. De gemiddelde terugverdientijd van de verschillende maatregelen wordt ook geraamd op tien jaar, waardoor de investering in de stadsgebouwen zichzelf terugbetaalt.

Dat Oostende het ernstig meent met het klimaatbeleid is al enkele jaren duidelijk. De stad sloot zich in 2010 aan bij het internationale Burgemeesterconvenant waarin Europese steden en gemeenten zich engageren om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen t.o.v. 1990. In 2013 resulteerde dat in een klimaatactieplan.

EOS Energiehuis Oostende speelt in het Oostendse energiebeleid een belangrijke rol door o.m. voor de bevolking groepsaankopen voor dakisolatie, gas en zonnepanelen te organiseren, energiescans in huizen uit te voeren en goedkope tot renteloze leningen voor energiebesparende ingrepen (zoals dakisolatie, zonnepanelen, verwarmingstoestellen, isolerend glas, ') te verstrekken.

'Oostende doet al heel wat om de burgers te betrekken bij de verschillende klimaatinspanningen, maar het is duidelijk dat we als stad ook een voorbeeldfunctie te vertolken hebben. Daarom stelde EOS de oplossing voor om in samenwerking met netwerkbeheerder Eandis een plan te ontwikkelen en te coördineren om de stadsgebouwen energie-efficiënter te maken', verduidelijkt schepen en voorzitter van EOS Tom Germonpré.

Renovaties

De stadsgebouwen die worden gerenoveerd, zijn het stadhuis, de sportcomplexen Mister V en De Spuikom, de stedelijke werkhuizen, de groendienst, de bibliotheek Kris Lambert en de Venetiaanse Gaanderijen. De renovatiewerken bestaan uit een mix van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie, zoals de installatie van energie-efficiënte stookplaatsen, het installeren van energiezuinige verlichtingssystemen, het plaatsen van zonnepanelen en het verbeteren van de klimaatregeling van de gebouwen. Voor elk gebouw werd onderzocht welke mogelijkheden het meest haalbaar zijn.

'Om de energieprestaties te meten worden de gebouwen ook uitgerust met dataloggers die de energieprestaties permanent in de gaten houden. Op die manier kunnen we de resultaten op regelmatige tijdstippen communiceren met de bevolking', aldus schepen van Gebouwenbeheer Martine Lesaffre.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen koopt tweede deel Ferrarisbos in Wilrijk

Antwerpen koopt tweede deel Ferrarisbos in Wilrijk

Antwerpen koopt het resterende stuk (1,2 ha) van het Ferrarisbos in Wilrijk van ING België. De creatie van een ecologische waterbuffer op eveneens aangekocht braakliggend terrein (0,9 ha) levert een belangrijke bijdrage aan een robuuste[…]

24/11/2022 |
Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

Antwerpen haalt ruimschoots CO2-doelstellingen 2020

Antwerpen haalt ruimschoots CO2-doelstellingen 2020

Europa wil tegen 2024 om de 60 km een laadpaal

Europa wil tegen 2024 om de 60 km een laadpaal

Meer artikels