Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oost-Vlaanderen start aanleg fietssnelweg F421 Ronse

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oost-Vlaanderen start aanleg fietssnelweg F421 Ronse

Aannemer De Vriese nv uit Koolskamp is begonnen met de werken aan fietssnelweg F421 in Ronse vanaf de Engelsenlaan tot de grens met Rozenaken. De F421 doorkruist Ronse van Oost naar West en vormt een veilige aanvoerroute naar het station, het centrum, de bedrijvenzone Pont West en verderop ook richting Avelgem, Kluisbergen en Geraardsbergen.

 

De fietssnelweg sluit bovendien aan op drie andere fietssnelwegen, namelijk de F45 (Gent-Oudenaarde-Kortrijk), de F416 (Denderleeuw-Geraardsbergen) en de F418 (Zottegem-Geraardsbergen). Het deeltraject tussen de Engelsenlaan en de grens met Rozenaken, waaraan de werken nu starten, volgt het tracé van de oude spoorweg en omvat liefst 2.170 m.
 
De fietssnelweg wordt 4 m breed. Op kruispunten worden verkeersplateau’s aangelegd zodat fietsers op de fietssnelweg veilig en comfortabel kunnen doorfietsen. Halverwege het tracé wordt een rustzone met picknickbanken en fietsenstalling ingericht. Over de volledige lengte van de fietssnelweg komt er openbare verlichting.
 
Op 9 november starten de werken ter hoogte van het kruispunt met de Engelsenlaan. Tot eind november zal de Engelsenlaan daarom niet toegankelijk zijn vanaf de Doorniksesteenweg. Er wordt een omleiding voorzien.
 
Dit najaar beginnen ook al de voorbereidende werken aan de fietsweg zelf. Tegen de lente kan de eerste laag asfalt aangelegd worden. In het voorjaar worden de verschillende kruispunten (Klijpestraat, Paillartcamp, Delplanquettestraat) gefaseerd aangepakt zodat de doorgang steeds verzekerd blijft.
 
De provincie Oost-Vlaanderen investeert ruim 770.000 € in het project. 193.000 € wordt gesubsidieerd door het Fietsfonds van de Vlaamse overheid en 362.500 € komt van het Europese Interreg-project Eurocyclo.

Londen-Brindisi

Fietssnelweg F421 zal immers ook deel uitmaken van de bijna 4 000 km lange EuroVelo5-fietsroute die je van Londen naar de Zuid-Italiaanse stad Brindisi leidt. Deze fietsroute zal de stad Ronse doorkruisen en de aanleg ervan zal de komende jaren gerealiseerd worden. De werken aan de F421 worden daarom mee mogelijk gemaakt door financiering via het Interreg-project Eurocyclo, dat fietstoerisme in de ruime grensstreek (Vlaanderen - Wallonië - Noord-Frankrijk) wil promoten.
 
Daarnaast behoort het tracé tussen Ronse en Geraardsbergen ook tot het Waalse Ravel-netwerk (Ligne 86) van toeristische fietsroutes. Hierbij zal Service Publique de Wallonie de vervolgtrajecten op Waals grondgebied voor zijn rekening nemen. De bewegwijzering wordt gerealiseerd via een samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen kan extra investeren in fietspaden

Oost-Vlaanderen kan extra investeren in fietspaden

De Oost-Vlaamse provincieraad keurde op 10 november de aanpassing van het meerjarenplan goed. Daarmee werd het licht op groen gezet voor tal van extra investeringen in de provincie, o.m. voor de aanleg van fietspaden. Toen de nieuwe deputatie[…]

Fusie shm's en svk in Meetjesland

Fusie shm's en svk in Meetjesland

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Gent ondertekent Safety My Priority-charter

Gent ondertekent Safety My Priority-charter

Meer artikels