Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oorlog in Oekraïne heeft ongeziene impact op grote bouwwerven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oorlog in Oekraïne heeft ongeziene impact op grote bouwwerven

De oorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor de bouwsector in ons land. De omvang van wat er nu gebeurt is ongezien, met een onvoorspelbaar domino-effect en steeds grotere gevolgen voor de grote bouwwerven. Dat zegt de Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken (VBA).
 

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt ter plaatse grote menselijke drama’s en leed, maar de Rusissche invasie heeft ook een steeds grotere impact op de Belgische bouwsector. De prijzen van de bouwmaterialen en de leveringstermijnen, die omwille van de pandemie al ongekende hoogtes bereikten, zetten hun steile klim voort. De barometer van de Confederatie Bouw slaat tilt.


95% van de spelers in de sector verwachten de komende weken nog sterkere prijsstijgingen, zeker voor staal. Daarbij komen nog de langere leveringstermijnen van bouwmaterialen. We lezen dagelijks over de migratiegolf vanuit Oekraïne, waar miljoenen mensen op de vlucht zijn. Over de werknemers, van wie er velen actief zijn in de bouw- of transportsector, die terugkeren naar hun geboorteland om de wapens op te nemen, wordt echter veel minder gesproken.


De VBA-barometer toont aan dat bijna driekwart van de grote aannemers grote hinder ondervinden.Zelfs de meest doorgewinterde logistieke specialisten breken zich het hoofd over de kwestie hoe ze kunnen omgaan met de laattijdige leveringen van essentiële bouwmaterialen, zoals staal, hout, isolatie, … “In een sector waar iedereen van elkaar afhangt, zijn de gevolgen dramatisch. Zeker voor de grote bouwwerven, waarbij massa’s parameters meespelen”, aldus zegt Didier Cartage, algemeen directeur van de VBA.

Onbekende prijzen


Naast de verstoring van de toeleveringsketen gaan de prijzen van energie pijlsnel de hoogte in en weigeren sommige leveranciers, onder andere van staal, nog offertes op te stellen en wordt er verkocht aan dagprijs. Deze prijsstijgingen kunnen soms wel, soms niet, soms beperkt doorgerekend worden aan de private of publieke klant.


In normale tijden stellen aannemers alles in het werk om hun bouwwerven in goede banen te leiden, maar in de huidige situatie kunnen zij onmogelijk alle gevolgen dragen. Daarom is het van cruciaal belang dat alle betrokkenen van de bouwwereld samen en vanuit wederzijds begrip oplossingen vinden zodat het werk op de bouwplaatsen niet stilvalt.

Doorrekenen


In de bouwsector worden vele contracten, zeker in private opdrachten, afgesloten aan een vaste prijs. Hierdoor kunnen aannemers de hoge materiaalprijzen niet doorrekenen aan de klant. Als ze al worden doorgerekend, gebeurt dit maar gedeeltelijk. Een ronduit onhoudbare situatie, gezien de spectaculaire stijgingen die we nu zien.


VBA schaart zich daarom achter de Confederatie Bouw, die voorstelt om ofwel de prijzen te herzien, ofwel te werken met een dagprijs als formule om de contractuele relaties te onderhouden in tijden van grote onzekerheid. De VBA-ondernemingen roepen hun klanten ook op om mee na te denken over creatieve oplossingen en samen deze moeilijke periode te overbruggen.


VBA, de Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken, is de vertegenwoordiger en woordvoerder van de grote bouwbedrijven van België, die een omzet vertegenwoordigen van 10 miljard € of 15% van de bouwsector in België, en bijna 19.000 mensen tewerkstellen. De vereniging groepeert 65 grote ondernemingen van de sector. VBA is lid van de Confederatie Bouw.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Uit recente gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt het aantal vacatures in de bouw zich op recordhoogte te bevinden. In vergelijking met 2020 zijn het er vandaag dubbel zoveel. Elke maand komen[…]

23/05/2022 | VDABVCB
Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Meer artikels