Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

© Viacheslav Lopatin

De oorlog in Oekraïne beïnvloedt op meer dan één manier de Belgische bouwsector. Zo waarschuwt de Cluster Complementaire Bedrijven, een onderdeel van sectorfederatie Confederatie Bouw, voor forse prijsstijgingen van keramische tegels. Vertragingen in de levering ervan doen zich ook voor.
De problemen hebben te maken met de oorlog in Oekraïne. Een groot deel van de klei die wordt gebruikt om er keramische tegels mee te bakken is traditioneel afkomstig uit het oosten van Oekraïne, één van de intensieve gevechtszones.

“Natuurlijk kunnen er alternatieven worden gevonden, maar het aanpassen van de productie- en transportlijnen vergt tijd. Mogelijk zullen de alternatieve transportlijnen langer en daarmee ook duurder zijn, maar daar hebben we nog geen zicht op. Dit zorgt voor grote nervositeit in de sector”, zegt Patrick Noé, directeur van de Cluster Complementaire Bedrijven.

Energiekosten

"Ongeacht de herkomst van het basismateriaal is er ook de energiekostprijs. De ovens van de tegelfabrikanten draaien op aardgas, waarvan de prijs al spectaculair steeg. De fabrikanten rekenen die kosten door aan de groothandelaars. De wet verbiedt de handelaars met verlies te verkopen, zodat ze de prijsverhoging wel moeten doorrekenen aan de aannemers, die er op hun beurt rekening mee moeten houden in hun offertes”, aldus Patrick Noé.

Bij de aannemers is het aanhouden van uitgebreide stocks geen traditie. "Voor bestellingen die al werden gedaan, blijft de tussen invoerders en aannemers overeengekomen prijs van kracht. De aanpak kan verschillen van importeur tot importeur. Daarom raden we onze aannemers aan om contact op te nemen met hun invoerder(s). In elk geval zullen nieuwe offertes de nieuwe politieke en economische situatie weerspiegelen”, vervolgt Noé.

Verschillen

De directeur houdt er alvast rekening mee dat de grootste en dikste tegels moeilijker verkrijgbaar kunnen worden. "Precies omdat het bakproces voor deze types veel meer energie kost. Sommige fabrikanten zouden de productie ervan tijdelijk kunnen opschorten. De procentuele prijsstijgingen zullen echter vooral in het lagere gamma doorwegen, omdat daar de marges van de fabrikanten en handelaren compacter zijn”, verwacht Patrick Noé.

Voor natuursteen is de toestand minder zorgwekkend. "Hier waren de prijzen al eerder gestegen, door de verhoogde transportkosten. De voorbije twee jaar waren er ook leveringsproblemen, doordat corona de ontginning op verschillende plaatsen op een laag pitje had gezet. Maar die situatie heeft zich intussen behoorlijk gestabiliseerd. Uiteraard kunnen ook hier de prijzen verder stijgen, maar ik denk niet dat ze dezelfde steile klim zullen tonen als die van de keramische tegels”, besluit Patrick Noé.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

Meer artikels