Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ook verfwinkels en decoratiezaken willen de deuren openen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ook verfwinkels en decoratiezaken willen de deuren openen

© ©GerMann - stock.adobe.com

Nu de doe-het-zelfwinkels opnieuw de deuren mogen openen, vragen nog meer federaties van handelaars hetzelfde voor hun leden. Transportvereniging TLV vraagt het hernemen van de periodieke keuring voor alle bedrijfsvoertuigen. De fietsenverkopers- en herstellers willen opnieuw particulieren ontvangen, zeker nu er zoveel gefietst wordt. Volksvertegenwoordiger Kathleen Verhelst pleit ervoor om bv. ook de garagisten te laten herstarten en Comeos wil dat alle winkels kunnen heropenen. Sectorfederatie IVP-Coatings vraagt aan minister De Crem dat verfgroothandels, lokale decoratiezaken en verfwinkels ook opnieuw zouden mogen openen voor particulieren.

De recente heropening van algemene doe-hetzelfzaken, die ook een verfassortiment hebben, leidt volgens IVP-Coatings tot oneerlijke concurrentie tegenover de vele verfgroothandels, decoratiezaken en lokale verfwinkels in ons land. Met het ministerieel besluit van 17 april werd beslist tot de heropening van de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen alsook de groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten.

“Wij zijn vanzelfsprekend zeer blij met de maatregelen van de overheid om de doe-het-zelfzaken opnieuw te openen, alleen begrijpen wij niet waarom deze maatregel enkel de doe-het-zelfzaken met algemeen assortiment betreft en niet de doe-het-zelf-speciaalzaken. Bovendien blijven er wat ons betreft een aantal zaken onduidelijk: hoeveel categorieën van bouwproducten (en dewelke) moeten winkels te koop aanbieden, vooraleer er sprake is van een ‘algemeen’ assortiment ? Of nog: wanneer een winkel ook nog niet-bouwmaterialen verkoopt, hoe groot mag het aandeel van dit niet-bouw assortiment dan zijn, om nog als doe-het-zelfzaak te worden gecatalogeerd? Wij zijn verheugd dat de situatie van de verfgroothandels met het laatste ministerieel besluit werd uitgeklaard, maar begrijpen de ratio van de beslissing niet om de opening van deze groothandels tegelijkertijd te beperken tot de professionelen en niet ook uit te breiden naar particulieren”, stelt Hugo Myncke, voorzitter IVP-Coatings.

“Volgens ons leidt de heropening van de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment tot een ongelijk speelveld ten opzichte van de verfgroothandels, decoratiezaken en lokale verfwinkels. Bovendien menen wij dat de heropening van de doe-het-zelf-speciaalzaken wat druk zou kunnen wegnemen bij de grote doe-het-zelfzaken in die zin dat het aantal mensen per winkel dan meer gespreid is. Het is voor werknemers en werkgevers economisch belangrijk om te kunnen blijven werken, uiteraard in veilige en gezonde omstandigheden. Wij vragen dan ook aan minister De Crem dat in het ministerieel besluit zou worden verduidelijkt dat verfgroothandels, lokale decoratiezaken en verfwinkels ook opnieuw zouden mogen openen voor particulieren, mits het respecteren van de regels inzake ‘social distancing’ en dat alle onduidelijkheden rond het ministerieel besluit van 17 april worden uitgeklaard”, zegt Nele Plas, directeur IVP-Coatings.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechts lichte terugval in aantal bouwvergunningen

Slechts lichte terugval in aantal bouwvergunningen

Vergeleken met de twee voorgaande jaren, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in de eerste drie kwartalen van vorig jaar een daling met 2% vast van het aantal bouwvergunningen. De lockdown in maart heeft geen vertraging veroorzaakt in het[…]

Bouwsector lijdt minder onder tweede lockdown

Bouwsector lijdt minder onder tweede lockdown

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Meer artikels