Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ook sociale woningen krijgen zonnepanelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ook sociale woningen krijgen zonnepanelen

© Philip Kinsey - stock.adobe.com

Binnenkort kunnen in Vlaanderen ook sociale huurwoningen worden uitgerust met zonnepanelen. Samen met een aantal collega-parlementairen van de meerderheidspartijen diende Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) hiervoor een voorstel van decreet in bij het Vlaamse parlement. Dat voorstel werd zonet in de bevoegde commissie van het Vlaamse parlement unaniem goedgekeurd.

Zonnepanelen op sociale huurwoningen zorgen niet alleen voor meer duurzame energie, ze zullen ook leiden tot een forse verlaging van de energiefactuur van de huurders van een sociale woning. Voor een modaal gezin gaat het al snel om een besparing van enkele honderden euro’s per jaar.

Voorfinanciering

Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en voorfinanciert. Zij wint die investering terug door die, gespreid over bijvoorbeeld 25 jaar (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De sociale huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur.

Die verlaging is een pak groter dan de verhoging van de huurprijs. Per saldo bespaart een modale huurder (met een verbruik van 3.500 kwh per jaar) gemakkelijk enkele honderden euro per jaar. 

Win-win

“Dit is een win-win-situatie met een lagere energiefactuur voor de sociale huurder en een energiezuinige woning voor de verhuurder. Het is dus een bij uitstek sociale maatregel die zorgt voor meer duurzaamheid”, stelt Valerie Taeldeman.

Potentieel

Vandaag zijn er in Vlaanderen zo’n 150.000 sociale huurwoningen. Het potentieel is dus groot. Bij de 68.000 eengezinswoningen en de ruim 4.000 duplexwoningen is het plaatsen van zonnepanelen het makkelijkst. Maar ook op de daken van de bijna 79.000 sociale appartementen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kan dan elektriciteit opgewekt worden voor de gemeenschappelijke delen.

Oriëntatie

Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat ze met dit voorstel binnen het jaar liefst 20.000 sociale woningen met zonnepanelen kunnen uitrusten. Al blijft het altijd zaak om die daken te kiezen die voldoende rendement kunnen bieden dankzij bijvoorbeeld een goede oriëntatie.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Er ontstond behoorlijk wat verontwaardiging toen eind vorige week bekend raakte dat gezinnen met zonnepanelen dan toch geen 15 jaar meer kunnen rekenen op de financiële voordelen van een terugdraaiende teller. Het Grondwettelijk Hof[…]

19/01/2021 | VlaanderenZonnepanelen
Ruim de helft van Vlaams Klimaatfonds gaat naar energetische renovatie

Ruim de helft van Vlaams Klimaatfonds gaat naar energetische renovatie

Renteloze lening maakt renoveren makkelijker

Renteloze lening maakt renoveren makkelijker

Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

Meer artikels