Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

Op algemeen verzoek herneemt Bouwkroniek de populaire rubriek CEO aan het woord. Deze week komen de antwoorden op onze vijf standaardvragen van Damien Vanden Dael, CEO van FACQ, het Belgische familiebedrijf gespecialiseerd in badkamers, verwarming en energiebesparende oplossingen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie. Door te blijven evolueren kunnen nieuwe vormen van energie worden omgezet in betaalbaar comfort. Duurzaamheid vanuit het standpunt van hernieuwbare energie, minder afval en verspilling, hightech en slimme toepassingen zijn de grootste technologische trends op dit moment. De installaties van de toekomst zullen klimaatneutraal, circulair, slim en technologisch geavanceerd zijn. Onze business moet hier zoveel mogelijk op inspelen en mee evolueren met onze klanten en onze leveranciers.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
De sanitaire en verwarmingssector heeft wel degelijk een immense invloed op de ecologische uitdagingen waar we momenteel mee geconfronteerd worden en de veranderingen van de manier waarop mensen gaan wonen. Dit zijn beide heel actuele topics die naar de toekomst toe waarschijnlijk alleen nog maar belangrijker zullen worden. De producten en toepassingen in deze sector blijven ook steeds heel fel veranderen, dus het is belangrijk om continu opleidingen te voorzien voor zowel sanitair, verwarming, ventilatie, … Ook de professionals moeten geholpen worden met het luik naar digitalisering. De enorme opportuniteiten in de bouwsector maken het een heel interessante sector waarin je zeker carrière kan maken.
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
De coronapandemie heeft natuurlijk wel wat creativiteit gevraagd: we hebben ingezet op thuiswerk, de Collect&Go-service uitgebreid, e-commerce videocalls met verkopers georganiseerd in onze showrooms, enz. De bouw-, renovatie- en onderhoudssector zijn enkele maanden minder actief geweest, maar zijn nooit compleet gestopt. De lockdown heeft bovendien veel mensen het belang van een comfortabele woning opnieuw laten ontdekken. De pandemie heeft vooral ook het koopgedrag van de mens veranderd. De ‘customer journey’ start steeds meer online, de (ver)bouwer is beter op de hoogte en wordt een stuk veeleisender. Ze zijn goed geïnformeerd over hoe ze bv. een renovatie moeten plannen en uitvoeren. We hebben dan ook onze website een volledige update gegeven om dit proces te vergemakkelijken voor onze klanten zodat ze zich online al uitgebreid kunnen informeren en laten inspireren.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
In de distributie hebben we steeds vaker te maken met concurrentie van spelers buiten de sector. Hierop hebben we ingespeeld door een partnerschap aan te gaan met GC gruppe, de grootste Europese groep in professionele verdeling in onze sector. Met deze stap willen we, vanuit de ervaring en de kracht van de grootste Europese partner, onze ontwikkeling verderzetten zowel naar dienstverlening als productaanbod.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen en infrastructuren straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Bouwgrond wordt schaarser en schaarser en het bewustzijn daarrond groeit ook steeds. Dit zorgt ervoor dat veel mensen creatiever beginnen denken en hun toekomstvisie bijstellen. Eengezinswoningen maken bv. steeds vaker plaats voor gemeenschappelijke woningen. We spreken steeds meer over cohousingprojecten, kangoeroewoningen en flexibele woningen. Jonge gezinnen die een woonoplossing zoeken, gaan ook meer dan ooit renoveren.
De huidige mogelijkheden van producten en technieken in onze sector zijn heel interessant wat betreft comfort en besparing.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Talrijke pv-installateurs hebben klanten die het hogere premiebedrag waarop ze hadden gerekend dreigen te verliezen omwille van de huidige leveringsproblemen van omvormers en zonnepanelen. Volgens Nelectra, de beroepsfederatie voor de[…]

19/09/2022 | SHVAC & ElectroZonnepanelen
Ventilatiespecialist Aldes neemt sectorgenoot Aereco over

Ventilatiespecialist Aldes neemt sectorgenoot Aereco over

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Meer artikels