Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Onze kust is onvoldoende beschermd'

'Onze kust is onvoldoende beschermd'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft de officiële eerste steen gelegd van een nieuw kantoorgebouw van DEME aan de Scheldedijk in Zwijndrecht. In het nieuwe gebouw, dat 15 miljoen ' kost, zullen 250 nieuwe hooggeschoolde medewerkers een plaats krijgen. DEME investeerde ook 5 miljoen ' in een baggersimulator.

DEME-topman Alain Bernard benadrukte tijdens de officiële plechtigheid ook dat de Vlaamse overheid dringend moet investeren in de beveiliging van de Belgische kust. 'Er is een reëel overstromingsgevaar aan de Belgische kust. Op 6 december 2013 zijn we al door het oog van de naald gekropen. Het waterpeil stijgt elk jaar. Dringende actie is nodig', aldus Alain Bernard.

Hij verwees daarvoor naar het plan 'Vlaamse Baaien' dat enkele jaren het levenslicht zag. 'Om de dringendste werken aan de Belgische kust uit te voeren, is 250 miljoen ' nodig. Daarmee kunnen we onderwaterduinen aanleggen voor de kust om hoge golven tegen te houden. Banken en verzekeraars willen deze werken zeker mee financieren, want de sommen die zij moeten uitkeren na elke nieuwe overstroming lopen hoog op. Het is aan de overheid om via een concurrentiegerichte dialoog bedrijven bij elkaar te brengen om dit dossier aan te pakken. Nederland en Groot-Brittannië gingen ons hierin al voor', weet Alain Bernard.

Nieuwe kantoren

Het nieuwe kantoorgebouw heeft een vloeroppervlakte van 5.600 m² en zal aansluiten op de reeds bestaande kantoorgebouwen. In de onderste twee niveaus komen technische lokalen, vergaderzalen, een fitnessruimte en een uitbreiding van de bestaande keuken en het restaurant. Op de overige vijf verdiepingen is er plaats voor ongeveer 250 nieuwe werkplekken.

De plannen voor het nieuwe kantoorgebouw zijn een ontwerp van Ante Architecten bvba uit Sint-Niklaas. De werken worden uitgevoerd door algemene aannemer MBG uit Antwerpen. Het bouwteam bestaat voorts uit SBE Engineering Consultants (studiebureau stabiliteit), EDV Engineering en Consulting (studiebureau technieken) en QSE bvba uit Oostende (veiligheidscoördinatie). Het gebouw zal voldoen aan de strengste epb-eisen door maximaal in te zetten op isolatie, externe zonwering, slimme verlichting en ventilatie. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door gebruik te maken van koude/warmte-opslag.

DEME bevestigt hiermee de wil om in België verankerd te blijven. De groep telt 4.500 werknemers, waarvan 700 in Zwijn­drecht en Oostende, 250 op Belgische sites en 60 in werkplaatsen in Zeebrugge en Zwijndrecht. 'Deze Belgische verankering is haalbaar als België de Europese richtsnoeren voor steun aan het maritieme vervoer maximaal en efficiënt toepast. Een driejaarlijkse studie toont aan dat het ondersteuningsbeleid voor die maritieme sector succes kent, zowel op economisch vlak als op de tewerkstelling. De groei van de maritieme sector de voorbije tien jaar is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de waterbouwsector', aldus nog Bernard.

De baggersector, en de aanverwante niches, zijn hoogtechnologische sectoren. Zij hebben nood aan hoog-specialistisch opgeleide medewerkers, zowel aan boord van de vaartuigen als op sites en kantoren. Het bedrijf is bereid het nodige te doen om hen deze specifieke bedrijfskennis bij te brengen.

''Learning on the job' blijft belangrijk. Dit kan versneld en beter onderbouwd worden door gebruik te maken van simulatoren, waardoor bijgeleerd kan worden zonder risico's. We hebben de voorbije jaren geïnvesteerd in een netwerk van simulatoren: een vaarsimulator en machinekamersimulator in het VDAB-opleidingscentrum in Zeebrugge, een cuttersimulator in onze kantoren in het Franse Lambersart en de kroon op het werk is de nieuwe hopperbaggersimulator in Zwijndrecht', besluit de DEME-topman. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette