Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerpteam voor masterplan Van Praet-zone in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ontwerpteam voor masterplan Van Praet-zone in Brussel

Het internationale ontwerp- en adviesbureau Arcadis en Plus Office Architects krijgen de opdracht van de stad Brussel en de Brusselse Bouwmeester om een masterplan voor de Van Praetzone uit te werken. Dat plan moet de hele regio transformeren in een duurzame en leefbare wijk.
De zone rond de Van Praetbrug is een belangrijke toegangspoort tot Brussel waar het verkeer dagelijks aanschuift. Die ontsluiting met zijn industriële karakter ligt tussen de woonwijk Neder-Over-Heembeek, het kanaal van Brussel en het Koninklijk Park van Laken en vraagt om een stedelijke vernieuwing met aandacht voor duurzaamheid en leefbaarheid.
 
De ambities voor deze site van bijna 27 ha zijn groot. De stad Brussel wil de infrastructurele knoop van de Van Praetlaan met de Vuurkruisenlaan inrichten als boulevard en minimum 5 ha groene open ruimte creëren en een bijkomend woningaanbod met verschillende faciliteiten zoals een secundaire school en een crèche voorzien.
 
Met dit masterplan wil Brussel samen met het ontwerpteam werken aan een stad van morgen die verschillende weefsels zoals park, wijk en kanaal succesvol met elkaar verbindt en een einde maken aan de huidige verkeersproblematiek. “Dit is een mooi pilootproject voor de stedelijkheid van de toekomst” aldus Kristof Peperstraete, CEO van Arcadis België.
 
Arcadis en Plus Office Architects werken samen een masterplan en een milieu-effectenrapport (mer) uit die alle uitdagingen en troeven van deze strategische plek blootleggen, zoals het verbinden van de omliggende woonwijken, het beheersen van watervraagstukken, de luchtkwaliteit en het hitte-eilandeffect. De volgende stap is deze optimaliseren en vertalen naar verschillende scenario’s. De belangen in en de ruimteclaims op deze site zijn groot, stakeholdermanagement maakt daarom een fundamenteel deel uit van dit project net als mobiliteit en biodiversiteit.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint met de bouw van een nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg (N21) in Steenokkerzeel. De fietsbrug maakt deel uit van de fietssnelweg F214 en zorgt voor een betere verbinding tussen het centrum van[…]

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Antwerpen plant heraanleg omgeving bedrijventerrein Groothandelsmarkt

Antwerpen plant heraanleg omgeving bedrijventerrein Groothandelsmarkt

TINC blijft groeien en boekt uitstekende jaarresultaten

TINC blijft groeien en boekt uitstekende jaarresultaten

Meer artikels