Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

© WIT architecten / Stad Mechelen

In de Mechelse binnenstad zal vanaf het najaar 2023 worden gestart met de renovatie van twee leegstaande panden, waar de stad Mechelen samen met het Stadsmakersfonds de Impact Factory zal realiseren. Het definitieve ontwerp en de aanvraag voor de omgevingsvergunning worden dit najaar verwacht. Rekening houdend met de wettelijke termijnen, kan de vergunning begin 2023 worden verwacht.

De huidige Potterij en het kantoorgebouw in de Graaf van Egmontstraat worden omgevormd tot een locatie voor innovatie en circulaire economie. Het stadsbestuur en het Stadsmakersfonds selecteerden samen een ontwerper die de nieuwe plannen moet opmaken voor de verbouwingen en de toekomst van de site. Dat werd WIT architecten uit Leuven. 
 
De locatie is zeer centraal gelegen, tussen het station en de Grote Markt van Mechelen. Het project omvat de Potterij en een aanpalend leegstaand kantoorgebouw dat eigendom is van het Stadsmakersfonds. Een nog te realiseren nieuwbouw op een achterliggend restperceel dat voordien dienst deed als parkeerplaats voor het woonzorgcentrum Hof van Egmont, moet deze twee panden met elkaar verbinden.
 
“We verwachten van de ontwerper naast het leggen van de puzzel, vooral een slimme en frisse kijk op de toepassing van circulair en veranderingsgericht bouwen en een niveau van afwerking dat erin slaagt de twee bestaande gebouwen en een nieuwbouw als één geheel te doen werken en het de juiste uitstraling mee te geven. We kiezen ook voor een flexibel gebruik, waarbij de indeling in de loop van de tijd, vlot moet kunnen gewijzigd worden”, verklaart Greet Geypen, schepen van Economie en Stadsontwikkeling.
 
“In het ontwerp streven we naar een maximaal behoud en hergebruik van bestaande structuren, zowel voor de Potterij als voor het kantoorgebouw. We behouden dus zoveel mogelijk de structuur van bestaande ruimtes, de invulling wordt aan de ruimte aangepast in plaats van omgekeerd. Op die manier zullen de ruimtes ook gemakkelijker een andere functie kunnen krijgen als dat in de toekomst nodig is. Hetzelfde geldt voor het gebruikte materiaal: er wordt behouden of hergebruikt wat mogelijk is, nieuwe materialen zijn later herbruikbaar of bio-afbreekbaar”, vult schepen van Duurzaamheid en Klimaat Patrick Princen aan.
 
De oorspronkelijke opdracht beoogde om beide gebouwen uit te breiden en onderling te verbinden met een nieuwbouwstructuur aan een nieuw aan te leggen plein, het zogenaamde ‘stadsbalkon’. WIT architecten verraste de jury door de gebouwen juist los van elkaar te koppelen zodat er een ongedwongen maar interessante dialoog ontstaat tussen de ‘grote en kleine broer’. Een gezamenlijk gelijkvloers voorportaal met ruimte voor groen, zal de levendige link vormen tussen plein en gebouwen.
 
“In de Potterij is het vooral een uitdaging om de atmosfeer die er nu is niet te verliezen. Dit is een gebouw met een voelbare geschiedenis en in plaats van het op te knappen tot alles weer clean is, willen we net de sporen uit het verleden zichtbaar maken. Dat geldt evengoed voor de herstellingswerken die we vandaag zullen moeten doen aan de structuur. Verweer en herstel beschouwen we als drager van schoonheid. Circulariteit wordt op die manier tastbaar en zichtbaar gemaakt”, reageert WIT architecten.
 
In het ontwerp zal in het bestaande kantoorgebouw ongeveer 700 m² vloeroppervlakte worden voorzien als kantoren. Deze ruimtes zullen verhuurd worden aan ondernemers van de Impact Factory en bieden startups de mogelijkheid om te groeien. Daarnaast moet er ook ruimte komen voor coworking, vergaderzalen, polyvalente ruimtes en een aantal ateliers.
 
De stad wil enkele delen van de Impact Factory ook een publiek karakter geven om circulariteit meer tastbaar te maken voor de Mechelaars. “De Potterij en de nieuwbouw aan het plein zullen open staan voor het publiek. Hier worden de activiteiten in de Impact Factory zichtbaar gemaakt. Er komen drie tot vier grotere ruimtes die, afhankelijk van de behoeftes van de gebruikers, ingericht kunnen worden als laboruimte. Deze laboruimtes mogen letterlijk en figuurlijk de etalage zijn van de Impact Factory. Voorbijgangers en nieuwsgierigen kunnen binnenkijken en ervaren wat er in dit gebouw gebeurt en waarover circulaire economie gaat”, aldus Patrick Princen.  
 
“Het project sluit mooi aan bij de stadsontwikkeling van de stad. Het is net naast het kernwinkelgebied gelegen en we vinden het belangrijk om daarrond economische functies te creëren. We mikken met dit project op ondernemers en burgers uit de Mechelse regio die interesse hebben in circulaire economie, maar de Impact Factory wil ook een kenniscentrum zijn voor alle ondernemers in Vlaanderen met circulaire ambities. Op deze manier transformeren we een brownfield tot een boeiend en economisch stadsontwikkelingsproject”, besluit Greet Geypen.
 
Het coöperatieve Stadsmakersfonds zal samen met een aantal ondernemers die actief zijn in de circulaire economie en externe investeerders het grootste deel van de ontwikkeling financieren. De stad Mechelen zorgt voor de publieke investeringen. Het project mag rekenen op een Europese EFRO-subsidie van 1.403.246 euro. Dit budget zal gebruikt worden voor de financiering van het ontwerp en de bouw van het project.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

De warehousing- en distributiespecialist Dematra uit Nazareth bouwt op zijn site nabij de E17 in Kruisem een enorm volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw vergt een[…]

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Meer artikels