Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerper aangeduid voor renovatie van administratief centrum Gent

Gerelateerde onderwerpen :

,
Ontwerper aangeduid voor renovatie van administratief centrum Gent

De stad Gent heeft de studieopdracht voor de renovatie van het administratief centrum op het Zuid gegund aan de tijdelijke vereniging van Kraaijvanger architecten en SAR architecten. De bibliotheek en het administratief centrum ondergaan de komende jaren een make-over. Met de verhuis van de bibliotheek naar de Krook komt er immers ruimte vrij voor het inrichten van een modern, duurzaam en toegankelijk onthaal voor de administratieve diensten van de stad.

Het stadsbestuur lanceerde een oproep voor de renovatie en ontsluiting van de site. Hiervoor werd een studieopdracht uitgeschreven waar vijf ontwerpteams op intekenden. De studieopdracht omvat de opmaak van een masterplan voor de ontsluiting van de gebouwen via het Wilsonplein, het park en de verkeersstromen alsook de herinrichting van het bibliotheekgebouw en de publiekstoegankelijke delen van het administratief centrum. De intern ondersteunende diensten van de stad Gent en het OCMW worden samen gehuisvest in het E-gebouw.

Stadskantoren

Het ontwerp van Kraaijvanger architecten en SAR architecten kwam er als beste uit met uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en een sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken. Kraaijvanger architecten is een Nederlands bureau dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van publieke gebouwen en ruimtes waar mensen kunnen werken, leren en elkaar ontmoeten. Het architectenbureau ontwierp nieuwe stadskantoren voor Utrecht en Venlo en renoveerde het stadskantoor in 's-Hertogenbosch.

Royale trap

De Gentse stadsadministratie krijgt een nieuw helder en open ontvangstpaviljoen dat vlot bereikbaar zal zijn via een licht hellend vlak langs het Wilsonplein en een royale trap aan de parkzijde. Het vernieuwde administratief centrum zal de stedelijke dienstverlening centraliseren. De Gentenaar zal er terecht kunnen voor dienstverlening van onder andere burgerzaken, migratie, wonen, stedenbouw, milieu, economie, mobiliteit, onderwijs en opvoeding. In het E-gebouw zullen de ondersteunende diensten van de stad en het OCMW worden gehuisvest.

Fietsenstalling

Bezoekers worden onthaald in een attractieve inkomhal met doorzicht naar het park en het plein. Alle publieksruimtes bevinden zich op het gelijkvloers voor een optimale toegankelijkheid. Onder de inkomhal, vlakbij de ingang, is een grote fietsenstalling voor bezoekers en personeel gepland.

De architecten werken een gedetailleerd masterplan en voorontwerp uit tegen februari 2017. De opening van het vernieuwde administratief centrum is gepland in het voorjaar van 2020.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels