Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerpbureau Omgeving wint architectuurwedstrijd in Vietnam

Ontwerpbureau Omgeving wint architectuurwedstrijd in Vietnam

Het Antwerpse ontwerpbureau Omgeving, een partner van B-DNA  (Belgian Design Nature Architecture), heeft in ex aequo met ontwerpbureau  CPG Consultants-Landscape Jardins Asia-Consulus-Glopan de prestigieuze internationale ontwerpwedstrijd voor de Han-rivier in de Vietnamese stad Da Nang gewonnen. De jury koos dus voor twee laureaten uit zeven geselecteerde kandidaat-ontwerpteams.

Voor de uitwerking van het ontwerp kreeg Omgeving steun van de lokale partner Huni architectes (Frankrijk-Vietnam), Ney & Partners (België-Vietnam, ontwerp van de marktbrug), Boydens (België-Vietnam, duurzaamheid) en Hydroscan (België, waterbeheer). Ontwerpbureau Omgeving was na een eerste ronde met 39 kandidaten als één van de elf ontwerpteams geselecteerd, waarvan er uiteindelijk zeven een voorstel indienden. De overige teams kwamen onder meer uit Vietnam, Japan, Singapore, Frankrijk en Duitsland.

De kuststad Da Nang ligt aan de Zuid-Chinese Zee, bestaat uit vijf districten met een totale oppervlakte van 1.250 km² en heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. Da Nang is in volle economische en stedelijke ontwikkeling. Vanuit drie ontwerpstrategieën  (‘green corridor’, ‘green connections’ en ‘green program’) is een ruimtelijke visie voor de rivierdelta ontwikkeld op schaal van de stadsregio. Op dit schaalniveau is ingezet op het behoud en de versterking van het natuurlijke riviersysteem, de uitbouw van een watergebonden regionaal openbaar vervoersysteem en een contextgebonden, gevarieerde stadsontwikkeling.

Masterplan

De drie ontwerpstrategieën van de regionale ruimtelijke visie zijn vervolgens vertaald in een masterplan voor de stadsrivier Han, die over een lengte van 7 km door het centrum van de stad loopt. Een opwaardering van de rivierzijden is gekoppeld aan een gevarieerde inkleding van de publieke ruimte. Via een uitgebreid netwerk van groene wandelpromenades, vlonderpaden op en aan het water en watertaxistops zijn onder meer drijvende natuurplekjes, een stadspark, een drijvende markt en een sportzone bereikbaar.

De inpassing van vier gebouwen met een publiek karakter ondersteunt het publieke karakter van de rivier: van noord naar zuid zijn aan de oevers een opera, een cruiseterminal, een vernieuwde markthal en een cultuurhal ingeplant. De combinatie van een landschappelijk en een architecturaal programma staat garant voor een kwaliteitsvol en gevarieerd rivierfront. Dit masterplan zou de basis moeten zijn om de razendsnelle ontwikkeling van de stad op een kwaliteitsvolle manier te kunnen opvangen. Da Nang zal volgens de verwachtingen in 2030 zowat 1,5 miljoen inwoners tellen.

Drijvende markt

In het masterplan voor de stadsrivier is tot slot een strategisch gelegen parkzone van 2,2 ha in detail ontworpen. Deze parkzone transformeert beide oevers in een kwaliteitsvolle publieke parkruimte op maat van de snelgroeiende stad.

Uitgangspunt hierbij is nog steeds het herstellen van de riviernatuur in de stad waarbij de vormentaal van het park refereert aan de voormalige natuurlijke oevers. De oevers worden programmatorisch opgeladen met watergebonden functies zoals watertaxistops en een cruiseterminal en met parkgerelateerde functies zoals sport- en speelzones.

Het planten van 3.000 nieuwe bomen zorgt voor de landschappelijke samenhang op schaal van de stad. De inpassing van twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen, waaronder één marktbrug, laat de parkzones langs beide oevers als één park functioneren en zorgt voor een sterkere relatie tussen het oostelijke en westelijke deel van de stad.

De totale kostprijs van de strategisch gelegen parkzone is geraamd op 85 miljoen €. De bedoeling is om het ontwerp in nauwe samenwerking met de stad de komende jaren te realiseren.

Omgeving is een ontwerpbureau met een hoofdkantoor in Antwerpen en een vestiging in Gent. Het bureau richt zich op stedenbouwkundige, landschappelijke en architecturale projecten, van onderzoek tot ontwerp en uitvoering. In Vlaanderen is het kantoor onder meer bekend van de projecten Ringland, de Avonturenberg in Beringen, het abdijplein in Averbode, de zwemvijver in het Boekenbergpark, de visie Ruimte voor Gent, het masterplan Suikerfabriek in Veurne, de ruimtelijke visie dijkwerken Linkeroever Antwerpen en het klaverblad van Lummen.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Charlotte Fleerackers, zaakvoerder van Stabco Foundations en ook nog Bouwvrouw van het Jaar, antwoorden op onze vijf vragen. Van[…]

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Recticel start digitaal kenniscentrum over uitdagingen in de bouw

Recticel start digitaal kenniscentrum over uitdagingen in de bouw

Aertssen Group uitgeroepen tot 'Best Managed Company'

Aertssen Group uitgeroepen tot 'Best Managed Company'

Meer artikels