Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd

Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd

De provincieraad van Antwerpen keurde het ontwerp goed voor de bouw van een nieuw collectiedepot voor het provinciaal FotoMuseum in de Verviersstraat in Antwerpen. Hiermee pakt de provincie de reeds jaren bestaande depotproblematiek van het FotoMuseum aan. Na toewijzing van de aanbesteding begint in het najaar de bouw van de Lieven Gevaerttoren (foto), die door het FotoMuseum en de dienst Infrastructuur werd ontworpen. Het nieuwe collectiedepot moet volgend jaar klaar zijn voor gebruik.

Het FotoMuseum (FoMu) kampt al jaren met een groot tekort aan depot­ruimte voor zijn uitgebreide collectie. De collectie, die bestaat uit drie deelcollecties, blijft groeien. Ook de verbeterde technieken voor conservatie zorgen ervoor dat de bestaande depots niet meer voldoen. Niet enkel fotografische objecten zoals negatieven, daguerreotypieën en positieven maar ook boeken over fotografie en apparatuur behoren tot de uitgebreide en voor ons land unieke collectie.

Klimaatneutraal

De Lieven Gevaerttoren, genoemd naar de pionier in de Vlaamse fotografische industrie, wordt een modern, klimaatneutraal depot dat aangepast is aan de gevoeligheden van fotografische objecten. Ook trekt het FoMu volledig de kaart van de duurzame conservering van de objecten.

De collectietoren zal zes verdiepingen tellen met een oppervlakte van ongeveer 100 m² elk en zal ruimte bieden aan meer dan 1 miljoen collectiestukken: de bibliotheekcollectie, de collectie positieven, ingelijste werken en negatieven op glas verhuizen in de toekomst naar het nieuwe depot.

Het nieuwe depot is een van de belangrijkste investeringen van de huidige legislatuur. Er werd ruim 2,3 miljoen ' vrijgemaakt om dit project te realiseren. 'Met de nieuwe depottoren werkt de provincie Antwerpen aan haar ambitie om van het FoMu het fotografisch geheugen van Vlaanderen te maken. We hebben niet alleen nood aan een nieuw onderkomen voor onze huidige collectie, maar willen met dit nieuwe depot ook nieuwe collecties en archieven aantrekken', stelt gedeputeerde Luk Lemmens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën