Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd

Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd

De provincieraad van Antwerpen keurde het ontwerp goed voor de bouw van een nieuw collectiedepot voor het provinciaal FotoMuseum in de Verviersstraat in Antwerpen. Hiermee pakt de provincie de reeds jaren bestaande depotproblematiek van het FotoMuseum aan. Na toewijzing van de aanbesteding begint in het najaar de bouw van de Lieven Gevaerttoren (foto), die door het FotoMuseum en de dienst Infrastructuur werd ontworpen. Het nieuwe collectiedepot moet volgend jaar klaar zijn voor gebruik.

Het FotoMuseum (FoMu) kampt al jaren met een groot tekort aan depot­ruimte voor zijn uitgebreide collectie. De collectie, die bestaat uit drie deelcollecties, blijft groeien. Ook de verbeterde technieken voor conservatie zorgen ervoor dat de bestaande depots niet meer voldoen. Niet enkel fotografische objecten zoals negatieven, daguerreotypieën en positieven maar ook boeken over fotografie en apparatuur behoren tot de uitgebreide en voor ons land unieke collectie.

Klimaatneutraal

De Lieven Gevaerttoren, genoemd naar de pionier in de Vlaamse fotografische industrie, wordt een modern, klimaatneutraal depot dat aangepast is aan de gevoeligheden van fotografische objecten. Ook trekt het FoMu volledig de kaart van de duurzame conservering van de objecten.

De collectietoren zal zes verdiepingen tellen met een oppervlakte van ongeveer 100 m² elk en zal ruimte bieden aan meer dan 1 miljoen collectiestukken: de bibliotheekcollectie, de collectie positieven, ingelijste werken en negatieven op glas verhuizen in de toekomst naar het nieuwe depot.

Het nieuwe depot is een van de belangrijkste investeringen van de huidige legislatuur. Er werd ruim 2,3 miljoen ' vrijgemaakt om dit project te realiseren. 'Met de nieuwe depottoren werkt de provincie Antwerpen aan haar ambitie om van het FoMu het fotografisch geheugen van Vlaanderen te maken. We hebben niet alleen nood aan een nieuw onderkomen voor onze huidige collectie, maar willen met dit nieuwe depot ook nieuwe collecties en archieven aantrekken', stelt gedeputeerde Luk Lemmens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gemeente Mol breidt schooltje uit

Gemeente Mol breidt schooltje uit

In de gemeente Mol werd zopas de nieuwe lagere school van het Schooltje van de Hei officieel ingehuldigd. De school wordt vanaf dit schooljaar stapsgewijs uitgebouwd tot een volwaardige basisschool, gelinkt aan basisschool Alles Kids in Gompel.[…]

28/09/2021 | Scholen
28 Vlaams-Brabantse bedrijven krijgen Voka Charter

28 Vlaams-Brabantse bedrijven krijgen Voka Charter

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Het nieuwe goederenrecht? Een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Het nieuwe goederenrecht? Een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten