Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerp Reepbrug in Kortrijk is klaar

Ontwerp Reepbrug in Kortrijk is klaar

Foto's: De Vlaamse Waterweg/Ney+Partners-Omgeving

Tegen midden 2022 ligt er een nieuwe Reepbrug over de Leie in Kortrijk. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk slaan de handen in elkaar voor de bouw van die gloednieuwe fietsers- en voetgangersverbinding in het centrum van de stad. De 60 m lange fiets- en voetgangersbrug wordt uitgerust met een fietslift. Die geeft zachte weggebruikers aan weerszijden een handig alternatief wanneer de Budabrug omhoog staat voor de scheepvaart. Het ontwerp is van de hand van ontwerpteam Ney & Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving.

Intussen is de omgevingsvergunning aangevraagd en zullen beide partners binnenkort een openbaar onderzoek organiseren. Normaal gezien is dat tegen midden van dit jaar afgerond, zodat de werken rond die tijd kunnen starten. Als alles goed gaat, is de Reepbrug in de eerste helft van 2022 klaar. Daarmee zijn meteen alle Leiewerken in Kortrijk afgerond. Ze is de achtste brug in de rij.

Drie lagen

Na de heraanleg van de verlaagde Leieboorden staat opnieuw een belangrijk project op stapel dat de omgeving van de Leie in Kortrijk sterk zal verfraaien. De Vlaamse Waterweg en de stad kozen voor een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp voor de nieuwe brug. De stalen Reepbrug voldoet met een doorvaarhoogte van 7 m aan de eisen van de moderne binnenvaart. “We kozen voor een vaste brug waarbij binnenvaartschepen met drie lagen containers zonder probleem veilig de brug kunnen passeren”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurd van De Vlaamse Waterweg nv. “Vlaanderen zet resoluut in op het versterken van de binnenvaart. Eén zo’n schip houdt 220 vrachtwagens van de weg. Dat maakt transport via het water een volwaardig alternatief voor de weg”, stelt Danckaerts.

60 m

De toekomstige Reepbrug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Het 60 m lange bouwwerk verbindt het eveneens verfraaide westen van Overleie met het Buda-eiland en de binnenstad. “Langs beide oevers van de Leie zijn een trap en een lift voorzien in de constructie. Daarmee is de brug een comfortabele oversteek voor zachte weggebruikers, zeker wanneer de naburige Budabrug openstaat”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Beeldbepalend

Cruciaal daarbij is dat de Reepbrug zowel visueel als kwalitatief in het totaalplaatje van de Leiewerken moet passen. Ze wordt immers een beeldbepalende brug. “De brug zal de verbinding maken tussen de nieuwe woonontwikkelingen op De Kien en de tip van het Budaeiland waar een park komt”, laat de Kortrijkse schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens weten. “Bovendien is hier nog plaats voor een iconisch cultureel gebouw in het kader van onze kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad.”“Dit is na de iconische Collegebrug opnieuw een prachtige brug om het stedelijke fietsnetwerk te versterken. Samen met de realisatie van een nieuwe fietsverbinding richting Budastraat en Reepkaai op de Budatip is dit een goed alternatief als de Budabrug gesloten is”, bevestigt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

In Genk wordt de spoorbrug over het Albertkanaal aan het sluizencomplex vervangen door een nieuwe en hogere brug. De werken starten eind dit jaar of begin volgend jaar en worden uitgevoerd door BAM Contractors voor een totaal bedrag van 23,8[…]

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Meer artikels