Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerp Maritiem Museum in Antwerpen is klaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ontwerp Maritiem Museum  in Antwerpen is klaar

De winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Maritiem Museum op de droogdokkensite aan het Eilandje in Antwerpen is  bekend. Atelier Kempe Thill architects and planners werd door een jury uit vier kandidaten gekozen om de plannen uit te werken. De wedstrijd werd vorig jaar in opdracht van het stadsbestuur uitgeschreven door AG Vespa en de Vlaamse bouwmeester.

De jury oordeelde dat het gekozen ontwerp van Atelier Kempe Thill het best tegemoet komt aan de verwachtingen. “De architecten van Atelier Kempe Thill stellen een gedurfd en ambitieus ontwerp voor. Met het voorstel van deze architecten gaan we voor een museum dat inzet op een unieke bezoekerservaring. Zo komt de ingang tussen de werkplaatsen en de ateliers van de droogdokken te liggen, wat aangeeft dat zij de kern zijn van het nieuwe museum. De nieuwbouw zal aan de buitenzijde ingetogen en sober ogen, maar binnenin zal het geheel volop ruimtelijkheid uitstralen”, licht de Antwerpse schepen van Cultuur Caroline Bastiaens toe.

Het resultaat is een volwaardig museumcomplex dat ervaring en leesbaarheid voor de bezoeker centraal stelt. Tegelijk is rekening gehouden met de exploitatie en het beheer van het gebouw.

Sterk verhaal

Het Maritiem Museum wordt een actief belevingsmuseum in de bestaande gebouwencluster van de Algemene Werkhuizen Noord op de droogdokkensite. Het zal een sterk verhaal over het maritieme verleden van de stad Antwerpen brengen, en ook de scheepsherstelling en de zorg voor varend erfgoed centraal stellen. Het ontwerp eert het middeleeuwse vrachtschip de Doelse Kogge en zal de bijzondere waarde van deze archeologische vondst in de verf te zetten.

Maritieme as

Behalve voor de Doelse Kogge zal het mu­seum ook de thuishaven worden voor de stedelijke  collectie vaartuigen en havenwerktuigen en een deel van de maritieme collectie van het MAS. De komst van het nieuwe museum maakt deel uit van de ontwikkeling van de maritieme as op het Eilandje, met ook het MAS en het Red Star Line Museum. Het gebouw zou in 2024 klaar moeten zijn. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de bouw van het Maritiem Museum.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels