Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

(c) Stad Menen

De brug over de Leie die Wevelgem met Lauwe (Menen) verbindt, is te laag voor de scheepvaart van de toekomst en wordt daarom vernieuwd. Het ontwerp van de gloednieuwe brug is sinds kort volledig afgewerkt. Tot 15 december kunnen geïnteresseerden het ontwerp ontdekken in het ontmoetingscentrum van Lauwe.
Het ontwerp van de nieuwe brug oogt licht en hedendaags. Er werd gekozen voor een slanke boogbrug zoals die ook op andere plekken langs de Leie wordt gebouwd in Ooigem (Wielsbeke) - Desselgem (Waregem) en in Bissegem-Marke (Kortrijk).

De nieuwe brug zal niet alleen hoger zijn, maar ook langer. Behalve de boogbrug zelf, die een overspanning zal hebben van 111,8 m, komt er aan de kant van Wevelgem een bijkomende overspanning van 30,8 m via een liggerbrug. Hierdoor ontstaat een nieuwe groene zone.

Door de nieuwe brug naast de bestaande brug te bouwen, kan de bestaande brug zo lang mogelijk gebruikt worden. De locatie van de nieuwe brug zorgt er eveneens voor dat het beschermde dorpsgezicht Hoeve Kloosterhof bewaard blijft en vermijdt de verplaatsing van een pompstation van Aquafin.

De nieuwe Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is niet alleen goed nieuws voor de binnenvaart. De brug zal een vlottere en veiligere verbinding creëren voor alle verkeer en zal de hele omgeving doen herleven. De boogbrug zal fietsers en voetgangers fysiek van het andere wegverkeer scheiden. Door een lus in de fietssnelweg aan de kant van Wevelgem zullen fietsers het autoverkeer niet moeten kruisen.

De omgeving van de brug wordt langs beide oevers groener en ingericht als belevingspunt. In de omgeving van de bijkomende overspanning in Wevelgem zullen de groenzones langs de Leie op elkaar aangesloten worden en komt er ruimte voor waterinfiltratie.
 
Het ontwerp bevat eveneens een picknickweide en een rustpunt aan het water voor wandelaars of pauzerende fietsers. Lauwe krijgt een dorpstuin met subtiele terrassen en een ruime speelweide die vlot bereikbaar zal zijn te voet of met de fiets. Bestaande bomen worden maximaal behouden en aangevuld met nieuwe beplanting waaronder ook fruitbomen.
(c) Stad Menen
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels