Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

De Vlaamse regering maakt 1 miljoen euro vrij om in het hartje van Antwerpen 7,5 ha verharding weg te breken en de Hollebeekvallei te herstellen. Dat is één van de weinige deels bewaarde beekvalleien doorheen de stad. De Hollebeekvallei komt nu ter hoogte van de Krugerstraat en de Antwerpsesteenweg abrupt ten einde en verdwijnt onder de grond. Concreet wordt via drie quick-wins bijkomende oppervlakte voor natte natuur en bufferruimte voor water gecreëerd.

Waar de Hollebeek ondergronds werd gelegd zal ze heropend worden. Op die manier wordt er 1,8 ha extra waterbuffering en groen in de stad gerealiseerd. Op korte termijn zal ook de uitgraving en her-ingebruikname gebeuren van een historische gracht in het recent geopende groengebied ‘De Blikvelden’. 
 
Ook zullen verschillende zones die vanuit de Hendriklei een verbinding maken met het park worden onthard. Via een derde quick-win wordt een waterbuffering voorzien voor het verzamelen van overstromingswater in de zone langs de Lageweg. De aanleg van deze waterbuffer kadert in de totale herontwikkeling met een tramstelplaats en een robuust waternetwerk.
 
“Om de Hollebeekvallei in al haar glorie te herstellen slaan we de handen in elkaar met de lokale partners. Ook bij hen leeft het besef dat strategisch investeren in meer groen en meer ruimte voor water en tegelijk afscheid nemen van verharding niet enkel een antwoord is op de klimaatuitdaging, maar ook voor hun inwoners en hun leefkwaliteit een grote meerwaarde is. Het fungeert als groene long en airco in hete zomers, maar zorgt bovenal ervoor dat water minder snel in de rioleringen verdwijnt”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

In het nieuwe businesspark Rameis, net naast afrit 3 van de E411 in Maleizen (Overijse), heeft bouwbedrijf Mathieu Gijbels de eerste drie gebouwen opgeleverd. In augustus begint de bouw van kantoren en magazijnen voor vier nieuwe bedrijven. In[…]

29/06/2022 | Ondernemingen
Nieuwe schoolcampus in Laken

Nieuwe schoolcampus in Laken

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

Antwerpen creëert nieuwe stadsdelen aan rand Ringparken

Antwerpen creëert nieuwe stadsdelen aan rand Ringparken

Meer artikels