Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ontdek de winnaars van de Real Estate Society Awards

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ontdek de winnaars van de Real Estate Society Awards

In Knokke werden tijdens Realty de beste vastgoedprojecten van ons land bekroond. Dat gebeurde met de uitreiking van de Real Estate Society Awards, zowat de oscars van de vastgoedsector. De awards zijn een initiatief van de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS).

Ze belonen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Meer dan dertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de prijzen in de wacht te slepen.
 
Een achtkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani, Kati Lamens, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), de Brusselse Bouwmeester Kristiaan Borret en Peter Vanden Abeele, de bouwmeester van Gent, maakte de winnende projecten bekend. 
 
Het eerste project dat in de prijzen viel, was het hoofdkantoor van Cera, gelegen op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat, vlak naast het historische stadhuis. De jury noemde het project bijzonder omwille van de tact waarmee de historische monumenten een injectie aan moderniteit hebben gekregen. 
 
Met de restauratie van de historische panden keert Cera bovendien terug naar de roots van de ‘Volksbank van Leuven’ in het hart van de stad. Het gebouw is een realisatie van de Gentse architecten Robbrecht & Daem, het Leuvense AR-TE en Studio Roma. Cera won een award in de categorie ‘Beste Project voor Institutionele Investeerders’.
 
Het hoofdkantoor van Cera in de historische Leuvense binnenstad. (Foto: Kristien Daem)
 
“Dit is de perfecte symbiose tussen oud en nieuw, alsof het er altijd was. Deze respectvolle integratie in de binnenstad van Leuven is compleet door de harmonie en interactie tussen interieur en exterieur. Het geheel oogt licht, statig en straalt tegelijk een toegankelijke sereniteit uit. De Leuvenaars zelf hebben het gebouw al aanvaard als een nieuw stukje erfgoed en dat is in een architecturaal rijke binnenstad als die van Leuven een sterke prestatie”, aldus nog de jury. 
 
In de categorie ‘Beste Residentiële Ontwikkeling’ werd de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren) als winnaar uitgeroepen. Dit monumentale pand met industrieel karakter werd herbestemd tot een woongebouw midden in het groen. De Chocoladefabriek werd gerealiseerd door ontwikkelaar P&P Projects, samen met het Hasseltse a2o-architecten en het Tongerse BuroLandschap. 
 
De industriële Chocoladefabriek in Tongeren werd herbestemd tot woongebouw.
 
“De verdienste van de Chocoladefabriek is dat dit project aangedurfd is in een omgeving buiten de grote stad. Het toont aan dat er nog kansen zijn voor vervallen industrieel patrimonium buiten de stadscentra. De finesse waarmee de herbestemming is aangepakt, door het respectvolle bewaren van wat bestond en de subtiele toevoegingen van het nieuwe, maakt dat het volledige project klopt. Ook de elegante aanpak van de omliggende groene ruimte doet het geheel erg gracieus oprijzen in het landschap”, aldus de jury.
 
De prijs voor ‘Beste (semi-)Publieke Project’ ging naar Tivoli GreenCity in Brussel. Deze nieuwe wijk in Laken bestaat uit 271 appartementen, 126 sociale woningen, twee crèches, winkels en diensten. Citydev.brussels maakte de realisatie van deze duurzame, gemengde wijk mogelijk in samenwerking met de Brusselse projectontwikkelaar Parbam (Pargesy en Kairos). Het project werd ontworpen door tijdelijke vereniging Adriana (Cerau, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole).
 
Tivoli GreenCity is een nieuwe duurzame wijk in Brussel.
 
“Een duurzame nieuwbouwwijk in hartje Brussel is al een prestatie. Tivoli Green City biedt ook plaats voor nieuwe vormen van eigendom en samenleven. Zo komt er een community land trust deelproject in de wijk. Als je al deze puzzelstukjes in elkaar past, dan verlegt het project de grenzen van wat een stedelijke duurzame wijk kan zijn. Sterker nog: het zet een nieuwe standaard”, lezen we in het juryverslag.
 
Naast de eer ontving elke winnaar ook een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een bekende naam in de internationale architectenwereld en onder meer bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van François Piron, CEO van Thomas & Piron. Welke nieuwe technologie zal volgens[…]

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Meer artikels