Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ons opent nieuw kantoor in Bilzen

Ons opent nieuw kantoor in Bilzen

In Bilzen vond op vrijdag 15 januari de officiële openingsreceptie plaats van het nieuwe kantoorgebouw van Ons (de vroegere KVLV groep) en konden alle medewerkers van Ons kennismaken met het complex. Het gebouw met een zeer krachtige architectuur is naar alle waarschijnlijkheid het eerste kantoorgebouw in België dat volledig volgens de geïntegreerde BIM (Bouw Informatie Model)-methode gerealiseerd werd. Aannemer Mathieu Gijbels en A-tract architecture zorgden voor de realisatie van het project.

Het nieuwe kantoor in Bilzen vormt de thuis van vier deelorganisaties van de organisatie Ons: KVLV, Vrouwen met vaart, Landelijke Thuiszorg, Puuur en Landelijke Kinderopvang. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage. Naast het kantoorgedeelte huisvest het ook een opleidingscentrum voor zorgkundigen van Landelijke Thuiszorg.

Behalve Ons trokken ook De Wiekslag, COV en de thuiszorgwinkel van CM in het gebouw. Daarnaast was begin dit jaar nog 450 m² kantoorruimte te koop.

Innovatie in ontwerp en samenwerking

Het kantoor van Ons is een absolute eyecatcher langs de Tongersestraat in Bilzen. Het innovatieve ontwerp springt meteen in het oog en de gebruikte materialen en strakke lijnen schenken het gebouw een futuristische look. De medewerkers die het kantoor gebruiken, werden vanaf het begin betrokken bij het ontwerpconcept van het gebouw via een designgroep. 'Dit 'co-creatie-model' vertaalde zich niet alleen naar nieuwe inzichten voor de ruimte-indeling en inrichting, maar zorgde er ook voor dat de medewerkers huizen in een gebouw dat ze mee vorm hebben gegeven. Dit zorgt voor een totaal andere beleving dan wanneer je enkel 'verhuist', aldus Mathi Gijbels.

'Uiteraard vormde deze werkmethode een uitdaging voor de partijen in het bouwteam: alle verschillende ideeën moesten worden samengebracht tot één harmonieus geheel. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: Ons beschikt nu over een ultramodern kantoor waarin de beschikbare ruimte optimaal benut wordt en dat een toonbeeld vormt van hedendaagse bedrijfshuisvesting', besluit Mathi Gijbels.

Twee keer bouwen dankzij BIM

Naast het ontwerpconcept kan ook de manier van bouwen zeer innovatief genoemd worden. Het kantoor van Ons is immers één van de eerste - en volgens Mathieu Gijbels zelfs het eerste - kantoorgebouw in België dat volledig volgens de BIM-bouwmethode gerealiseerd werd. Dit Bouw Informatie Model wordt volgens Nic Maes, BIM-manager bij Mathieu Gijbels, dé manier van bouwen in de toekomst. 'BIM omvat het proces om door middel van een 3D-computermodel samen te werken aan een bouwwerk. Dat computermodel bevat alle informatie van het project en stelt die beschikbaar voor alle betrokken partijen, van bouwheer over architect tot aannemer en onderaannemers, en dit voor alle fases van het gebouw', stelt hij.

'BIM is volgens Nic Maes ook veel meer dan een 3D of een nieuwe technologie. 'Bouwen in BIM betekent dat we twee keer kunnen bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit, op de bouwwerf. Een groot voordeel van BIM is de besparing op faalkosten. Dankzij BIM kunnen mogelijke conflicten in de bouw al vóór de werkzaamheden opgespoord en aangepast worden. Het bouwproces verloopt sneller en efficiënter omdat er geen verrassingen meer zijn. Alle informatie in elke bouwfase is actueel', verklaart hij.

Ook Erwin Hermans, de facility manager bij Ons die het bouwproject van kortbij opgevolgd heeft, is overtuigd van de voordelen van een BIM-bouwproject. 'Vooral de snelheid van bouwen van ons toch wel zeer complexe gebouw is echt opvallend. Alle partijen beschikten op hetzelfde moment over dezelfde informatie. Hierdoor verliep de communicatie tussen alle bouwpartijen, die in 'traditionele' bouwprojecten vaak een pijnpunt vormt, erg vlot. Voorts vonden wij het als bouwheer een groot voordeel om via het 3D-model een veel betere voorstelling te krijgen van het gebouw. De beleving van het nieuwe gebouw is via 3D-toepassingen voor niet technisch opgeleide mensen immers veel sterker. Tot slot beschikken we na de oplevering over een perfect gedocumenteerd dossier van ons gebouw, wat ideaal is voor het verdere onderhoud en de analyse van de verbruikskosten', besluit hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen