Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Ons aanbod futureproof en circulair maken is voor kreon een absolute vereiste'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Ons aanbod futureproof en circulair maken is voor kreon een absolute vereiste'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van Werner Van Rethy, CEO van verlichtingsspecialist kreon.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
De (r)evolutie van de conventionele verlichting naar led-verlichting heeft een grote impact gehad op de verlichtingsindustrie. Dankzij deze technologie heeft een verlichtingstoestel, naast het produceren van licht, ook een digitaal karakter gekregen. Sensoren, beacons, bluetooth,… leiden ertoe dat een verlichtingstoestel meer wordt dan een armatuur en dat het een belangrijke rol speelt in bv. het building management. In onze business unit ‘ceiling solutions’ (producent en leverancier van metalen plafondsystemen met geïntegreerde technieken) gaat het nog verder en komt er een digitale laag op deze plafonds. Ze worden zo ‘digital ceilings’. Het plafondsysteem van kreon zorgt niet alleen voor een belangrijke esthetische toegevoegde waarde, maar ook  voor een volledige comfortoplossing voor de gebruiker (verlichting, verluchting, klimaatplafonds, akoestiek,…). De digitale laag geeft nog een extra dimensie. Deze zorgt voor een verbetering van het comfort en de gebruiksbeleving, maar ook voor het energiebeheer en het onderhoud. De ontwikkeling van deze technologieën, waar AI zeker een rol in speelt, is niet onze core business, maar we passen de technieken wel toe. Zo groeien we van een product provider naar een solutions provider.
Daarnaast staat het 3D printen op de radar. Dit niet alleen om een verhoging van de kwaliteit en snelheid in het ontwikkelingstraject te realiseren, maar wel om om specifieke klant- of projectgedreven toestellen te produceren.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
De jeugd kiest eerder voor de zachte sector dan voor de harde sector. Werken in deze laatste sector, of het nu met de handen of het hoofd is, is volgens mij een garantie op een goede loopbaan. Zowel de installatie als het programmeren en onderhouden van gebouwtechnieken kunnen niet zonder elkaar. Het zal niet het ene of het andere zijn. Wat we wel merken is dat het belang van software en data steeds verder gaat stijgen. Natuurlijk is de ideale combinatie een vakman die ook de digitale kennis bezit.
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
Bij het uitbreken van de crisis werden we verrast en moest er dadelijk geschakeld worden om de toekomst van het bedrijf niet te hypothekeren. We hebben toen een aantal zaken geleerd.
Veerkracht is vertrouwen. Zodra de crisis begon, zagen zowel het management als de werknemers de noodzaak om flexibel te werken en het belang van aanpassingsvermogen en innovatie om de activiteiten en doelstellingen bij te sturen. Telewerk en hybridewerk zijn meer dan noodmaatregelen, het is eerder de toekomst. Het hoge of verhoogde aanbod aan online opleidingen en e-learning geeft  daarnaast extra mogelijkheden voor ons personeel.
Bijkomend hebben we met de lokale verankering in verschillende markten (onze verschillende locaties met eigen showroom) een extra troef in handen. Beurzen werden gecancelled en de toekomst ervan wordt fel in vraag gesteld. Lokale initiatieven in onze showrooms voor een doelgericht publiek verhogen de efficientie en de daaruitvloeiende projecten aanzienlijk. Dit past mooi in het idee: ‘think global act local’.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Een forse recessie en daaraan gekoppeld de stijgende prijzen kan een negatieve invloed hebben op toekomstige investeringen en budgetten. Ons verdienmodel is het leveren van comfort en afwerking, maar dit zit pas in de eindfase van een project.
Het vinden van geschikt personeel is en blijft een serieuze uitdaging. Voor corona was het al niet evident om goed personeel te vinden. Nu is het zelfs moeilijk om personeel te vinden. Dit in combinatie met de constant evoluerende technologie, vormt dit een uitdaging voor onze industrie.
Ook de stijgende concurrentie is een uitdaging. Door de ledificatie is het aanbod vergroot op de markt. Ook electronicabedrijven leggen zich toe op de productie van verlichtingstoestellen, meestal met Aziatische origine.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Alle gebouwen en technieken hebben een houdbaarheidsdatum, dat blijft zo. Maar dit wordt vaak overschaduwd door strengere technische eisen en veranderende behoeften. Duurzaamheid wordt een maatschappelijke nood die door eenieder erkend zal worden. De impact hiervan is al merkbaar in de nieuwe projecten. Duurzaamheid, circulariteit en energiezuinigheid krijgen meer aandacht dan trends in de sector. Natuurlijk blijft flexibiliteit een belangrijk aspect.
Het tijdloze karakter van onze producten en diensten is reeds een troef. Deze producten futureproof maken door de mogelijkheid te geven om ze te upgraden naar nieuwe technologieën en eisen is een bijkomend aspect waar kreon zich ten volle voor inzet. Onze deelname aan 100% circulariteit is bovendien een vereiste en moet een troef worden.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Er zijn veel beroepen die in de winter zwaarder worden. Bouw- en constructiewerken, wegenwerken, de transportsector: stuk voor stuk moeten ze het barre winterweer trotseren. Wie tijdens de wintermaanden buiten aan de slag is, staat bloot aan[…]

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Interview

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Meer artikels