Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Onduidelijkheid over digitale meters

Gerelateerde onderwerpen :

,
Onduidelijkheid over digitale meters

Vanaf 2019 start de uitrol van de digitale meter. Van bij het begin heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein daarbij een compensatieregeling voorzien voor de terugdraaiende teller. In het ontwerpdecreet is dat principe duidelijk opgenomen: de digitale meter blijft voor de bestaande installaties (in gebruik genomen tot eind 2020) 15 jaar vanaf de ingebruikname van de zonnepanelen virtueel terugdraaien.

Hoe de compensatieregeling wordt berekend op het niveau van de distributienettarieven, is echter een bevoegdheid van de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Het is dus aan de regulator om te beslissen op welke manier het rendement van de zonnepanelen behouden blijft. Dat kan op twee manieren.

De digitale meter zou álles virtueel kunnen terugdraaien, ook het nettarief; dan blijft de situatie zoals vandaag. Of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven aan te rekenen op wat mensen van het net gebruiken, de reële afname dus. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement zoals vandaag.

“We zijn hierover in overleg met de VREG. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Eén ding is zeker: zonnepanelen moeten en zullen hun rendement behouden met de digitale meter. We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten opbouwen, dat laat ik niet weer afbreken”, verklaart Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Voor nieuwe installaties vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering aan een alternatief compensatiesysteem. De teller zal niet langer terugdraaien, maar mensen zullen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten.

Wie al zonnepanelen had, zal – als hij of zij dat zelf wil – kunnen overstappen van de terugdraaiende teller naar dit nieuwe systeem. Hernieuwbare energie moet immers zoveel mogelijk lokaal verbruikt worden op het moment dat de zon schijnt en de wind waait. De terugdraaiende teller is daarvoor geen stimulans. Opslagcapaciteit én een precieze berekening op je verbruik dankzij een digitale meter zijn dat wel.

“We hebben de digitale meter nodig voor de energietransitie, uitstel zou daarom geen goede zaak zijn. Maar er zullen pas digitale meters komen voor zonnepanelen als er duidelijkheid is”, besluit Bart Tommelein.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME helpt bij de bouw van windprojecten op zee in Japan

DEME helpt bij de bouw van windprojecten op zee in Japan

Penta-Ocean Construction Co. Ltd., de grootste maritieme aannemer in Japan, en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan. Dankzij[…]

01/04/2020 | DEMEwindmolen
Stad Brugge bekijkt warmtenet

Stad Brugge bekijkt warmtenet

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

Emissievrij werken met hybride mobiele hijskraan

Emissievrij werken met hybride mobiele hijskraan

Meer artikels