Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Onderzoek naar toekomst stadsrand

Vlaanderen is ruimtelijk sterk gefragmenteerd. Dat maakt het bijzonder moeilijk om duurzame antwoorden te formuleren op belangrijke maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen. Het nieuwe boek ?Over de Rand', dat vanaf nu te vinden is in de boekenwinkels, is een zoektocht naar oplossingen om deze ruimtelijke fragmentatie tegen te gaan en schetst via ontwerpend onderzoek een fascinerend toekomstbeeld voor de stadsrand.

Deze stadsrand is vandaag vaak een complexe en chaotische plek. Ze heeft een lage dichtheid, een gebrekkige publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto. De publicatie presenteert een aantal radicale recepten voor de transformatie van de Gentse stadsrand. Ruimteverslindende verkavelingswijken en lintbebouwingen verdwijnen, terwijl gunstiger gelegen plekken verstedelijken.

Er komt ruimte vrij voor natuur, landbouw en recreatie in de stad. De auto is niet langer koning. Stad en rand worden teruggeven aan voetgangers, fietsers, e-bikes, trams en cargoboten. Een nieuwe, circulaire economie maakt van stad en rand een zelfvoorzienend systeem. Zo kan men de symbiose tussen stad en rand versterken.

Het onderzoek kwam tot stand naar aanleiding van 40 jaar landschaps- en architectuurbureau Omgeving uit Berchem en werd de voorbije lente en zomer tentoongesteld in het Gentse stadsmuseum STAM. De publicatie is uitvoerig geïllustreerd met foto?s, gedetailleerde tekeningen en plannen. Het boek kost 28 ?.

Titel: Over de Rand. Onderzoek naar een toekomst voor de stadsrand

Auteurs Filip Lagiewka, Peter Swyngedauw, Jonas De Maeyer en Dominique Pieters

Fotografie: Stijn Bollaert, Steven Decroos, Annik Laruelle

Uitgever: Public Space (Mechelen, 2016)

Vormgeving: Sven Beirnaert

Aantal pagina?s: 232, geïllustreerd.

Formaat 17 x 23 cm

Afwerking: gebonden, softcover en foedraal.

ISBN: 9789491789120.

Verkoopprijs: 28 ? (20 ? voor studenten).

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

De gemeenteraad van Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Contactzone Noorderlaan voorlopig vastgesteld. Behalve voor gemengde bedrijvigheid en handel komt er ook ruimte voor recreatie en groen. Het openbaar onderzoek loopt van[…]

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Meer artikels