Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Onderzoek naar evolutie vastgoedinvesteringen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Onderzoek naar evolutie vastgoedinvesteringen

De vastgoedspecialist JLL heeft begin dit jaar een marktonderzoek uitgevoerd bij de belangrijkste nationale en internationale spelers die actief zijn op de Belgische investeringsmarkt. Het onderzoek spitste zich toe op drie types: Belgische en nationale investeerders en anderen, zoals fondsenbeheerders, ontwikkelaars en consultants. De analyse werd samengevat in vier hoofdstukken: volume, prijzen en rendementen, vraag en vooruitzichten. Alle resultaten werden bijeengebracht in het rapport ‘Belgian Investment Market Survey 2017’ dat zopas werd voorgesteld.

Het totale investeringsvolume in 2016 bedroeg 3,7 miljard €, het tweede jaar op rij met een hoog investeringsvolume. De huurprijzen bleven globaal genomen stabiel. De resultaten van de JLL Investment Market Survey bij de belangrijkste binnenlandse en buitenlandse investeerders die actief zijn in België bevestigen dat beleggers risico’s blijven vermijden. Alleen Belgische investeerders tonen interesse voor secundaire gebouwen. Internationale investeerders hebben belangstelling voor alternatieve investeringen, zoals zorgvastgoed en studentenaccommodaties.

2017

Marktspelers verwachten dat de volumes dit jaar vergelijkbaar zullen zijn met die van 2016, wat uitstekende marktprestaties voor het derde achtereenvolgende jaar met zich zou brengen. Een kwart van de Belgische beleggers verwacht zelfs dat de jaarlijkse volumes zullen stijgen. Zowel Belgische als internationale investeerders voorspellen stabiele rendementen voor alle activaklassen, met uitzondering van de logistiek, waar de internationale investeerders een verdere daling van de opbrengsten verwachten.

Er is een brede consensus tussen de marktspelers wat de huurprijzen voor kantoren betreft. Om en bij 40% van de respondenten verwachten dat de tophuurprijzen van kantoren zullen stijgen. Huurprijzen voor andere segmenten zullen volgens de verwachting globaal stabiel blijven. In het algemeen zijn internationale investeerders positiever dan Belgische investeerders, zowel over de toekomstige opnamevolumes als over de huurprijzen. Alle investeerders leggen zich toe op de Brusselse vastgoedmarkt, die bovenaan de lijst blijft staan van hun favoriete locaties.

Zowel binnenlandse als internationale investeerders verwachten dat institutionele investeerders en fondsenbeheerders de meest actieve investeerders zullen zijn in 2017. Het verschil tussen de partijen is dat een overgrote meerderheid van de internationale investeerders ervan overtuigd is dat de institutionele investeerders de markt zullen domineren, terwijl Belgische investeerders een meer evenwichtige markt verwachten met activiteit van institutionele investeerders, fondsenbeheerders, private beleggers en gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s).

Lees de volledige studie hier.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

De gemeenteraad van Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Contactzone Noorderlaan voorlopig vastgesteld. Behalve voor gemengde bedrijvigheid en handel komt er ook ruimte voor recreatie en groen. Het openbaar onderzoek loopt van[…]

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Meer artikels