Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ondernemingen verwachten nog verdere prijsstijgingen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ondernemingen verwachten nog verdere prijsstijgingen

© ©xartproduction - stock.adobe.com

Een enquête die Voka recent uitvoerde bij 850 ondernemingen maakt duidelijk dat de prijzen van basismaterialen voor ondernemingen gemiddeld 16% hoger liggen dan normaal. De bedrijven laten weten dat de prijzen het afgelopen half jaar reeds met 7% gestegen zijn. Ze verwachten eenzelfde stijging in de komende zes maanden. De opwaartse prijsdruk wordt veroorzaakt door hogere inputkosten voor bedrijven. De gemiddelde omzet zit ondertussen wel opnieuw ruim boven het pre-coronaniveau.
“Onze ondernemingen hebben de coronacrisis verteerd en groeien weer. De fors toegenomen inputkosten zorgen echter voor hogere prijzen en een druk op de winstmarges van ondernemingen. Een spiraal van prijsstijgingen zou een slechte zaak zijn voor onze economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.
 
Loonkosten
 
De toenemende inflatie vertaalt zich via de indexering ook in sterkere loonstijgingen. De recentste vooruitzichten wijzen op een verwachte indexering van meer dan 4% in 2021-2022, en dat cijfer zal zo goed als zeker nog opwaarts bijgesteld worden. Hogere inputkosten en hogere loonkosten bedreigen de competitiviteit van onze bedrijven.
 
“Onze ondernemers zijn bijzonder ongerust over deze situatie. De combinatie van duurdere grondstoffen en hogere lonen tast onze groei aan”, aldus nog Hans Maertens.
 
Leveringsproblemen
 
Het gebrek aan grondstoffen en de logistieke toeleveringsproblemen plaatsen ondernemingen voor hoofdbrekens. Van de bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveringen geeft 83% aan leveringsproblemen te ondervinden. Schaarste aan materialen bij de leverancier is de belangrijkste oorzaak. De meerderheid van de ondernemingen denkt dat de toeleveringsproblemen niet voor midden volgend jaar van de baan zullen zijn.
 
Ondernemingen verklaren in de Voka-enquête dat hun omzet in oktober gemiddeld met 13% is toegenomen vergeleken met het pre-coronaniveau van twee jaar geleden in oktober 2019. Bedrijven denken dat die omzetstijging zich zal voortzetten en verwachten een verdere stijging met 6% in het komende jaar.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

De gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois hebben als eerste openbaar toegankelijke bossen in Wallonië de FSC-certificering voor duurzaam bosbeheer ontvangen. De auditor van het FSC-label analyseerde in een eerste fase[…]

20/04/2022 | Materialen
Nooit geziene onrust op de bouwmaterialenmarkt

Nooit geziene onrust op de bouwmaterialenmarkt

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Meer artikels