Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ondernemers vragen gedoogbeleid voor kilometerheffing

Alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton moeten sinds 1 april een kilometerheffing betalen. Elke betrokken vrachtwagen dient een On Board Unit (OBU) te hebben die constant ingeschakeld is en die berekent hoeveel kilometers het voertuig op tolwegen heeft gereden. Zo'n OBU is een klein toestel in de sigarettenaansteker dat de berekening doorstuurt naar een facturatiecentrum dat de gebruiker op regelmatige tijden een factuur stuurt. Blijkbaar zijn er nog steeds problemen met die toestellen, al wordt dat ontkend door Viapass, de interregionale overheidsinstantie die de kilometerheffing zal coördineren en controleren.

Daarom herhaalt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zijn vraag voor een gedoogbeleid zolang alles niet naar behoren werkt en de technische problemen met de OBU's niet van de baan zijn. Het kan immers niet dat transporteurs en andere beroepsgroepen die met vrachtwagens rondrijden boetes krijgen van 1.000 ' voor technische perikelen waaraan ze niets kunnen doen.

Investeringssubsidie

Ondernemersorganisatie Unizo vindt een inloopperiode voor de kilometerheffing waarbij ondernemers die nog niet in orde zijn niet beboet worden eveneens nodig. Twee weken geleden had slechts de helft van de bedrijven die niet actief zijn in de transportsector al een OBU, zo bleek uit een rondvraag.

Volgens Unizo ondervinden heel wat ondernemers nog steeds technische problemen met het systeem. De organisatie vraagt de overheid niet direct tot controles over te gaan en blijft aandringen op de invoering van een investerings­subsidie, die ondernemers met oudere en milieuonvriendelijke vrachtwagens helpt om hun vrachtwagenpark te vernieuwen.

Unizo wijst tevens op de meerkost van de kilometerheffing voor bedrijven, een extra kost waarvan ondernemers niet anders kunnen dan ze doorrekenen. De ondernemersvereniging benadrukt ook dat de kilometerheffing geen impact zal hebben op het fileprobleem, vermits ze enkel voor vrachtwagens geldt en niet voor personenwagens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Op de site van de oude fabriekspanden van Torck in de Ommegangstraat in Deinze is gestart met de grondwerken voor de bouw van 60 wooneenheden en een commerciële ruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parking. Reeds 20% van de[…]

20/04/2021 | Deinze
Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco