Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Onbegrijpelijk dat strenge coronamaatregelen nog steeds gelden in de bouw"

Gerelateerde onderwerpen :

,

Bouwunie, de sectororganisatie die de zelfstandigen en kmo’s in de bouw vertegenwoordigt, begrijpt niet dat de strenge coronamaatregelen nog steeds van toepassing zijn in de bouwsector en vraagt een snelle versoepeling.
“Vanaf 1 september mag er gedanst en samen gegeten worden op het personeelsfeest, maar de dag nadien mag men niet samen in de camionette. Dat krijgen we niet uitgelegd aan de bouwondernemers en hun arbeiders. Bovendien kosten de huidige coronamaatregelen de aannemers nog steeds heel wat geld”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.
 
Om na de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 de bouwbedrijven bij te staan bij de veilige heropbouw van de bouwactiviteiten hebben de sociale partners van de bouwsector een sectorprotocol uitgewerkt. Deze maatregelen dateren van het voorjaar van 2020 en zijn nog steeds van toepassing.
 
“Dat is onbegrijpelijk. We hebben in juni gepleit om nog vóór het bouwverlof deze regels te versoepelen zodat we vanaf september terug efficiënt konden werken, maar dat is tot vandaag zonder resultaat”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
Zo is het door de strenge vervoersregels vaak onmogelijk om alle zitplaatsen te benutten in de camionetten. Daardoor hebben aannemers te kampen met extra kosten: ze moeten voor extra transport zorgen of ze betalen een verplaatsingsvergoeding als hun werknemers eigen vervoer gebruiken.
 
”Bovendien zorgen de bijkomende voertuigen ook vaak voor plaatsgebrek op de bouwwerven en extra verkeer op de weg”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Die maatregelen waren nodig en nuttig in het verleden, maar zijn nu gedateerd.”

Ook op de bouwwerven gelden nog strenge maatregelen en is er veel extra organisatorische rompslomp. Zo moet het aantal aannemers per locatie nog steeds beperkt worden.
 
Er is volgens Bouwunie momenteel een te groot onevenwicht tussen de versoepelingen in de vrijetijdssfeer en de nog steeds ongewijzigde maatregelen op het werk. Het naleven van de maatregelen wordt steeds moeilijker hanteerbaar voor de aannemers, maar ze worden wél gesanctioneerd bij overtredingen, zo blijkt uit de recente flitscontroles in de bouw.
 
Bouwunie vraagt om de generieke gids aan te passen, zodat de bouw terug op een normale manier kan werken en het collectieve vervoer weer met maximale bezetting kan georganiseerd worden. "We kijken naar de overheden om hiervoor actie te ondernemen want deze situatie is absurd”, aldus Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie pleit daarbij niet voor een totale afschaffing van de maatregelen maar vindt het logisch en eerlijk dat, door de hoge vaccinatiegraad en naar analogie met de versoepelingen in de horeca, ook de bouw weer op een meer efficiënte en rendabele manier kan werken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels