Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

© ©cineberg - stock.adobe.com

Slechts 2% van de werknemers uit de bouwsector is momenteel geveld door het omikronvirus. Dat blijkt uit een bevraging van de Confederatie Bouw en de VBA, de organisatie van de grote bouwbedrijven, bij meer dan 3.000 werknemers in de bouw over de jongste twee weken. “De bouwsector is natuurlijk een sector waarin veel buiten wordt gewerkt, maar er is tot nu toe zeker geen sprake van massale uitval van bouwvakkers door corona, integendeel.”, weet Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw. In andere sectoren zijn er meer problemen en daarom roept Unizo op om maateregelen te nemen.
De ondervraagde bedrijven stellen in totaal 3.000 werknemers te werk. Daarvan is over de jongste twee weken gemiddeld slechts 2% out door het omikronvirus, zo blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw en de organisatie van grote bouwbedrijven VBA. Na diverse alarmkreten uit andere sectoren valt de situatie momenteel dus goed mee in de bouw. “Toch hopen we dat dit aantal de komende dagen en weken niet zal toenemen, want er is veel dringend werk in de bouw momenteel en inzake medewerkers blijft onze sector nog steeds bijzonder krap zitten. 18.200 vacatures staan op dit moment open”, legt Niko Demeester uit.
 
Dat het omikronvirus (nog) niet lelijk huis houdt in de bouw heeft voor een stuk te maken met het groot aandeel buitenarbeid in de sector. Daarnaast mag men niet vergeten dat de bouw de eerste sector was om, begin mei 2020, een sectorprotocol te ondertekenen tussen werknemers en werkgevers om coronaveilig te werken. Dat protocol bevat een aantal veiligheidsmaatregelen inzake afstand op de bouwwerf en transport van en naar de bouwwerven. Door deze maatregelen goed te respecteren heeft de bouw doorheen alle coronagolven tot nu toe geen massale uitval van werknemers gekend.
 
Andere sectoren
 
Unizo vraag om dringend actie te ondernemen om bedrijven operationeel te houden bij de nog steeds stijgende besmettingsaantallen door de Omikronvariant. Tal van sectoren en bedrijven zitten volgens Unizo in moeilijkheden en dreigen in het ergste geval te moeten sluiten omdat de personeelsuitval door de exponentieel stijgende coronabesmettingen dermate grote proporties aanneemt.
 
“Nu de relance uit de startblokken schiet, kunnen we het niet toelaten dat de groei van onze economie wordt gefnuikt als gevolg van een gebrek aan personeel. Dat hypothekeert de toekomstperspectieven van onze Vlaamse kmo’s. We roepen daarom onze beleidsmakers op om op korte termijn instrumenten uit te werken zodat studenten, flexijobbers en tijdelijk werklozen massaal kunnen worden geactiveerd en inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Alleen zo kunnen we onze economie draaiende houden”, stelt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van Unizo Oost-Vlaanderen.
 
Unizo vraagt dat de gepresteerde uren studentenarbeid worden geneutraliseerd; dat de mogelijkheden van flexijobs worden uitgebreid (voorlopig enkel mogelijk in de horeca en de detailhandel en voor werknemers die minimaal 4/5 werken of voor gepensioneerden) en dat gepensioneerden onbeperkt mogen bijverdienen. Zo kunnen deze extra handen worden ingezet om de continuïteit van de bedrijven te garanderen. Om maximale tewerkstelling te kunnen garanderen, vraagt Unizo eveneens dat tijdelijke werklozen aangemoedigd worden om tijdelijk een andere job uit te oefenen (bij een andere werkgever). "We are in this together. Als onze regering deze maatregelen met een tijdelijk karakter en onder voorwaarden invoert, zullen zowel onze economie als onze medewerkers hier wel bij varen”, besluit Jos Vermeiren.
 
Noodplannen
 
Ook Voka stelt dat de afwezigheden op de werkvloer door corona een sterke impact hebben op ondernemingen. Van paniek is volgens Voka geen sprake, want driekwart van de grote ondernemingen heeft noodplannen klaar. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 700 bedrijven. Ondernemingen staan o.m. door het wegvallen van personeel voor een moeilijk eerste kwartaal. Ze schatten dat hun omzetgroei in de eerste maanden van het jaar nagenoeg stilvalt.
 
“De omikronvariant slaat zoals voorspeld hard toe, alle seinen staan op oranje. Het lijkt erop dat een complete stilstand van de economie vermeden wordt. Toch moeten we ons voorbereiden op het slechtste scenario waarbij Verschillende bedrijven of sectoren uitvallen. De meerderheid van de ondernemingen heeft een noodplan klaar, maar ook de overheid moet een nationaal noodplan opstellen dat uitgaat van het slechtste scenario”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Volgens Voka is gemiddeld 6% van de medewerkers in een onderneming afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. In normale periodes bedraagt het aantal afwezigen door ziekte gemiddeld 2%. Ondernemingen geven aan dat de afwezigheden een negatieve impact hebben van gemiddeld -4% op de bedrijfsactiviteiten.
 
De meerderheid van de ondernemingen heeft een noodplan. Bij de grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers heeft driekwart zo’n noodplan. In 13 op de 100 ondernemingen is volgens Voka momenteel een noodplan geactiveerd.
 
“Voka roept de federale regering op om een nood-KB op te stellen dat geactiveerd zou kunnen worden wanneer de situatie nog verslechtert. Zo’n nood-KB geeft dan bedrijven de nodige flexibiliteit om acute personeelsuitval op te vangen”, vraagt Hans Maertens.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels