Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Omgevingsvergunning voor woonproject Arboreto in Tervuren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Omgevingsvergunning voor woonproject Arboreto in Tervuren

Het college van burgemeester en schepenen van Tervuren keurde zopas de omgevingsvergunning goed voor de herontwikkeling van de vroegere GITO-site tussen de Brusselsesteenweg en de Puttestraat. De komende jaren verrijst hier Arboreto, een nieuwe woonwijk met 62 appartementen, verdeeld over vier gebouwen met maximum vier bouwlagen. Het project werd ontworpen door Styfhals architecten in samenwerking met HUB architecten.
Ruim drie jaar geleden verhuisden de leerlingen van het Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs (GITO) naar hun nieuwe schoolgebouwen aan de Pater Dupierreuxlaan, waarna de oude gebouwen in het centrum gesloopt werden. Nu maken ze plaats voor de nieuwe woonbuurt Arboreto.
 
Uit de definitieve plannen blijkt dat de gemeente en projectontwikkelaar BPI Real Estate sterk willen inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid. De nieuwe buurt blijft namelijk volledig vrij van fossiele brandstoffen.
 
De appartementen hebben geen gasaansluiting, maar enkel warmtepompen. Er zijn ook zonnepanelen voorzien en er komen regenwatertanks met een volume van 85.000 liter, voor het hergebruik van dat regenwater voor alle toiletten en wasmachines.

Geen hoogbouw

Op de site komen ook een kinderdagverblijf en een coworkingruimte. De nieuwe bewoners van de wijk zullen ondergronds parkeren. Daar komen nog eens vijftien extra parkeerplaatsen bij die ook de buurtbewoners kunnen kopen. In het project wordt liefst 2.477 m² groen voorzien, goed voor ongeveer 44% van de site die voorheen vrijwel volledig verhard was.
 
“Het wordt voor alle duidelijkheid geen hoogbouw. We beperken ons tot maximaal vier bouwlagen, inclusief gelijkvloers. De extra schaduwvorming en inkijk die daarmee gepaard gaan, zijn dus eerder beperkt”, zegt Frederik Lesire, Head of Development bij BPI Real Estate.
 
“Dat blijkt ook uit de studies van de ontwerpers, Styfhals architecten en HUB architecten. Bovendien zal de hoogste verdieping van de nieuwe gebouwen telkens wat teruggetrokken zijn, om de eventuele impact verder te beperken”, aldus Lesire.
De gemeente en de projectontwikkelaar willen begin 2021 van start gaan met de bouw van de nieuwe wijk. De eerste bewoners zullen er dan in 2023 hun intrek kunnen nemen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels