Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Omgevingsvergunning voor waterkrachtcentrale aan sluis Genk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Omgevingsvergunning voor waterkrachtcentrale aan sluis Genk

© YuricBel

De Vlaamse Waterweg kan weldra starten met de bouw van een pompinstallatie en waterkrachtcentrale aan de sluis van Genk. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir leverde zopas de omgevingsvergunning af. De voorziene constructies zijn gelijkaardig als de reeds gerealiseerde complexen in Ham, Olen, Hasselt en Diepenbeek.

Vier van de zes sluizencomplexen van de Vlaamse overheid zijn al uitgerust met speciale pompinstallaties die het Albertkanaal op peil houden bij waterschaarste en groene stroom genereren bij wateroverschot. Dankzij de speciale pompen kan een diepgangbeperking vermeden worden. 
 
Die beperking wordt opgelegd bij lage waterstanden en betekent concreet dat binnenschippers alleen maar het water op mogen met sterk verminderde vracht. Dat zorgt voor economisch verlies en het beschadigt de betrouwbaarheid van de binnenvaart. Bij wateroverschot functioneren de installaties als waterkrachtcentrale. Ze leveren stroom voor de werking van de sluizen, en genereren daarbovenop nog eens energie voor talloze gezinnen.
 
In Ham, Olen, Hasselt en Diepenbeek werd de constructie al gerealiseerd. Nu is het sluizencomplex van Genk aan de beurt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en De Vlaamse Waterweg voorzien dergelijke installatie ook nog bij het zesde (en laatste) complex in Wijnegem. 
 
“Met dergelijke installaties krijgen we het beste van beide werelden. De eerste opzet van de investering is uiteraard het waterniveau in het Albertkanaal op peil houden in momenten van waterschaarste. Maar de schroeven draaien in twee richtingen: als er voldoende water is, draaien ze in de omgekeerde richting en fungeren ze als waterkrachtcentrale om energie op te wekken", zegt Demir.
 
Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning aan het sluizencomplex van Genk verkreeg Demir onder meer een (voorwaardelijk) gunstig advies van alle instanties, waaronder de stad Genk, de VMM en de Gewestelijke mgevingsvergunningscommissie. Eén van die voorwaarden is dat het water van de tijdelijke en beperkte bemaling voor de grondwerken niet in de riolering mag verdwijnen, maar in het kanaal moet worden gebracht om mee het waterpeil op niveau te houden. Tijdens het openbaar onderzoek werd geen enkel bezwaar ingediend.
 
“Ook in tijden van langdurige droogte moeten we ervoor kunnen zorgen dat we onze economische slagader maximaal toegankelijk kunnen houden zonder beperkingen. De bouw van gecombineerde pompinstallaties- en waterkrachtcentrales op de zes sluizencomplexen van het Albertkanaal zijn dan ook een uitmuntend voorbeeld van waterrecuperatie. Dat ze daarenboven ook nog eens via waterkracht energie opwekken zorgt ervoor dat we als ganse samenleving de vruchten plukken van deze investering, een gans jaar door”, besluit Demir.    
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Meer artikels